Szombaton tetőzött Budapesten a Duna

A Duna vízszintje a fővárosban szombaton tetőzött, ami az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé meghaladó vízállással járt, és az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint az árvízkészültség már 826 kilométeres szakaszon van érvényben az országban.

A nagybajcsi kettős tetőzést követően a Duna a várakozásoknál lassabban kezdett apadni a felső, szigetközi szakaszon. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a lassú apadás a Szigetköz területén és Győrnél is tapasztalható, ahol a burjánzó növényzet lassítja a vizet, és nehezíti annak visszaáramlását az ártérről a mederbe.

A vízállás miatt a hatóságok egész hétvégére lezárták a pesti alsó rakpartot, és több épületet, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) főépületét is be kellett zárni.

A szombati nap folyamán bekövetkezett tetőzésre tekintettel a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és a lakosságot is arra kérik, hogy legyenek elővigyázatosak a Duna partján. Bár az előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja. Budapesten a szombati tetőzést követően a többi itthoni szakaszon az első fokú szintet megközelítő tetőzés várható, és a főváros feletti szakaszokon a lassú apadás miatt tartósan első fok körül maradnak a vízállások.