Mégis terroristák pénzét mosta tisztára egy brit nagybank?

Újra napvilágot látott egy brit nagybank, a Standard Chartered ügye, amelyet korábban már vádoltak az Irán elleni szankciók megsértésével, és most úgy tűnik, hogy a bank a terroristák finanszírozását is elősegítette.

A BBC szerint a bank hatalmas pénzbírságokat fizetett, és az amerikai igazságügyi minisztérium vádemelését csak úgy tudta elkerülni, hogy 2012-ben David Cameron kormánya az Obama-adminisztráció jóindulatáért esedezett. A New York-i bírósághoz benyújtott új dokumentumok szerint a Standard Chartered 2008 és 2013 között több ezer tranzakciót hajtott végre, több mint 100 milliárd dollár értékben, amivel súlyosan megsértette az Irán elleni szankciókat. Egy független szakértő további devizaügyleteket azonosított 9,6 milliárd dollár értékben, amelyeket olyan magánszemélyekkel és cégekkel kötöttek, amelyeket az amerikai kormány terrorszervezetek finanszírozásával vádol, mint például a Hezbollah, a Hamász, az Al-Kaida és a tálibok. A Standard Chartered azonban állítja, hogy az amerikai hatóságok megkérdőjelezték ezeket a megállapításokat.

A bank korábban azzal vádolták, hogy meghamisította a SWIFT tranzakciós adatokat, hogy dollármilliárdokat mozgasson szankcióval sújtott intézmények, például az Iráni Központi Bank nevében. George Osborne, Cameron kormányának akkori pénzügyminisztere titokban kérte a botrány eltussolását 2012 szeptemberében. Három hónappal később az amerikai igazságügyi tárca úgy döntött, hogy eltekint az eljárás elindításától, mivel a most azonosított devizaügyletekre akkor még nem derült fény.

A Standard Chartered már korábban kétszer is elismerte a szankciók megsértését, és több mint 1,7 milliárd dollár bírságot fizetett, de tagadta, hogy „terrorista” szervezetek számára bonyolított volna le tranzakciókat.

A bank egyes ügyleteit bizalmas banki táblázatokban álcázták, amelyeket a bank korábbi vezetője adott át az amerikai hatóságoknak. Ezek a táblázatok félmillió burkolt tranzakció adatait tartalmazták, amelyeket egy terrorizmusellenes finanszírozásban jártas szakértő, David Scantling azonosított. A tranzakciók között volt egy pakisztáni műtrágyagyártó cég, a Fatima Fertiliser is, amely robbanóanyagokat értékesített, és ezekből készült bombákkal a tálibok több ezer brit és amerikai katonát öltek meg vagy nyomorítottak meg.

Az SCB 73 tranzakciót bonyolított le egy gambiai fedőcég nevében is, amely a Hezbollah kulcsfontosságú finanszírozójának számít. Daniel Alter, a New York-i pénzügyi felügyelet egykori főtanácsosa, aki korábban az SCB ügyletei után nyomozott, „megdöbbentőnek” és „exponenciálisan rosszabbnak” nevezte az új információkat, és kiemelte, hogy „ijesztő a kapcsolat” a Hamásszal, a Hezbollahhal, az Al-Káidával és a tálibokkal.

A londoni székhelyű SCB, amely főként Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában szolgálja ki ügyfeleit, „bízik abban, hogy a bíróságok elutasítják” az új keresetet. Az FBI, az amerikai igazságügyi minisztérium, Lord Cameron és George Osborne egyelőre nem kommentálták a fejleményeket.