Bozsokon nem lesz polgármester- és képviselőválasztás

Jelöltek hiányában elmarad a polgármester- és képviselőválasztás a Vas vármegyei Bozsokon, így a településvezető és a képviselők személyéről későbbi időközi választáson dönthetnek majd a választók.

A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint Bozsokon a képviselőválasztásra egyetlen jelöltet sem vettek nyilvántartásba, és a polgármesterválasztásra nyilvántartásba vett egyetlen jelölt, Doma Bálint is pénteken esett ki a versenyből. Doma Bálint, aki nem a faluban él, önkritikusan úgy döntött, hogy visszalép, mivel úgy érezte, a helyiek jobban szeretnének helyi jelöltet a posztra. A szabályok szerint egyetlen jelöltként, ha csak egy szavazatot is kap egy ellenfél nélküli polgármesterjelölt, akkor már polgármesternek tekinthető, de Doma végül nem indult el a választáson. Ezért a vasárnapi választást nem lehetett megtartani.

A helyi választási bizottság a szavazás eredetileg kitűzött napjától számított 120 napon belülre fogja kiírni az időközi választást, ahol a lakosok újra megválaszthatják a település vezetőit. Banga Anikó jelenlegi polgármester szerint szeptember 22-én lesz az időközi választás, és az új polgármester határidőre el tudja foglalni a pozícióját. Banga Anikó, aki egy 2022-es időközi választáson lett ellenfél nélkül Bozsok polgármestere, ősszel nem akar újra indulni. A polgármester nem aggódik amiatt, hogy nem lesz jelölt, mivel a faluban átbeszélték, és biztos lesz a polgármesteri posztra és a testületi tagságra is elég jelölt.

A nemzetiségi választáson 345 ezer nemzetiségiként regisztrált választópolgár vehet részt, és a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak nemzetiségük jelöltjeire is. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának szavazólapjai fehér színűek (eltérő színű kerettel), míg a nemzetiségi szavazólap és a boríték zöld. A nemzetiségi választóknak figyelniük kell arra, hogy a zöld borítékot zárják le, mielőtt bedobják az urnába, különben szavazatuk nem lesz érvényes. Arra is figyelniük kell, hogy ne kerüljön az önkormányzati választás fehér szavazólapja a zöld borítékba, mert ezeket a szavazatokat nem lehet figyelembe venni a szavazatok összeszámlálásakor.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő studióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!