Az iraki menekültből lett bécsi polgármester és társai az EP-választásokon

Az Arte által bemutatott portrésorozatban az Európai Unió tagállamaiban élő, de azon kívülről érkezett fiatalok osztják meg gondolataikat az EP-választásokkal kapcsolatban. Egyesek már állampolgárok, mások tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, és vannak, akik nemrég kapták meg a menekültstátuszt.

Az Európai Parlamenti választásokon részt vevő és a szavazásra nem jogosult fiatalok egyaránt megszólalnak az Arte sorozatában. Az egyikük, Kirill Szolovjev, aki eredetileg Moszkvából származik, egy fordítóvállalkozás társalapítója és vezetője Észtországban. Szolovjev, aki a Krím félsziget orosz annektálása után költözött Tallinba, az Európai Uniót és annak lehetőségeit dicséri, de úgy véli, az EU-nak szigorúbban kellene fellépnie Vlagyimir Putin rezsimjével szemben.

Saya Ahmad, a 40 éves bécsi polgármester, az iraki Kurdisztánból, Kirkukból menekült el családjával. Politikai elköteleződését ez a menekülés alapozta meg, és ma már az Ausztria Szociáldemokrata Pártjának tagjaként tevékenykedik. Ahmad egy szolidárisabb Európai Uniót szeretne látni, különös tekintettel a nők és a bevándorlók helyzetére.

Malick Ceesay, aki Gambiából érkezett Olaszországba, jelenleg egy fagylaltozót vezet Palermóban, miközben még a tartózkodási engedélyére vár. Hét év elteltével még nem kaphatott állampolgárságot, de reméli, hogy 2029-ben már szavazhat az EP-választásokon. Ceesay álma, hogy fotósként szabadon utazhasson Európában, de addig is türelmesen várja az olasz útlevelét.

Ion Bunescu, aki nyolcévesen hagyta el Moldovát és költözött Franciaországba, családjával együtt kelet-európai termékeket árusító élelmiszerboltláncot és éttermet alapított. Az Európai Unió számára a lehetőségek tárházát jelenti, különösen az élelmiszeripari termékek szabad importálása terén, és reméli, hogy Moldova hamarosan megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-hoz.

A fenti videók a Telex és az Arte együttműködésének eredményeként jöttek létre.