Újítások az iPhone-on: egyedi emojik és MI-funkciók

Ha valaki úgy érzi, hogy jobb emojikat tudna alkotni, mint amik jelenleg elérhetőek, hamarosan megteheti ezt az iPhone-ján az iOS 18 frissítéssel. Az Apple éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC 2024-en várhatóan bemutatásra kerülnek az új mesterséges intelligencia fejlesztések is.

Az Apple WWDC 2024-es rendezvénye június 10-én veszi kezdetét, ahol a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések kerülnek majd a középpontba. Mark Gurman, a Bloomberg Apple-elemzője szerint a Project Greymatter, egy MI-eszközkészlet lesz az új stratégia kulcsa, amelyet többek között a Safari, a Photos és a Notes alkalmazásokba integrálnak, valamint az operációs rendszer egyes funkcióit is érinteni fogja.

A MI-rendszer úgy lett kialakítva, hogy a kevésbé számításigényes feladatokat az eszközön belül dolgozza fel, míg a nagyobb teljesítményt igénylő műveleteket a felhőbe helyezi át. Az iOS 18 és a macOS 15 mindkét operációs rendszerben elérhető lesz ez a funkció, amely képes eldönteni, hogy egy feladatot helyben vagy a felhőben kell-e feldolgozni. Az elmúlt évben kiadott iPhone, iPad és Mac chipek támogatják az eszközön elérhető funkciókat, míg a felhőalapú számításokat az M2 Ultra chipek végzik majd az adatközpontokban.

Az iOS 18 egyik kiemelkedő újítása a generatív mesterséges intelligencia bevonása az emojik területére. Az Apple egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely a felhasználók által írt szövegek alapján képes egyedi emojikat létrehozni, így a felhasználók saját elképzeléseik szerinti hangulatjeleket hozhatnak létre.

Az új frissítés lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók nem csak az alkalmazásikonok színét változtathassák meg, hanem azokat a kijelzőn is szabadon elhelyezhessék, ami megkönnyíti az azonos típusú alkalmazások gyors megtalálását. A WWDC-n feltehetően szóba kerül az OpenAI-vel való közelgő partnerség is, amely a ChatGPT-t hozná az iOS 18-ra. Az Apple állítólagos házon belüli chatbotja elmarad a ChatGPT és a Google Gemini mögött, ezért a vállalat mindkét nagy céggel tárgyalásokat folytat, és tervezi, hogy a Google-lal is megállapodást köt.

Gurman korábban kijelentette, hogy az iOS 18 az iOS történetének egyik legjelentősebb frissítése lesz, és hamarosan kiderül, hogy ez valóban így van-e. Az Nvidia, mint a mesterséges intelligencia technológia vezető hardverszállítója, chipjei különösen alkalmasak az AI-rendszerek betanításához és a hatalmas adatmennyiségek feldolgozásához szükséges nagyméretű nyelvi modellekhez szükséges számítások elvégzésére, ami tovább erősítheti az Apple és más technológiai vállalatok AI fejlesztéseit. Az Nvidia részvényei rekordmagasságokat értek el, és a vállalat értéke már meghaladja az 3000 milliárd dollárt, ami azt jelzi, hogy a mesterséges intelligencia további fejlődése iránti remények hatalmasak a befektetők körében.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang, aki évtizedek óta vezeti a vállalatot, az AI iparág egyik legnagyobb csillagaként tűnik fel, és a technológiai fejlődésről szóló előadásai nagy eseményeknek számítanak. Az Nvidia új Nim szoftverplatformjával miniatűr formátumban kínál mesterséges intelligenciát, amelyet az ügyfelek igény szerint összeállíthatnak, ami új lehetőségeket nyithat meg az Apple és más vállalatok számára is az AI területén. Az Nvidia sikerei és a mesterséges intelligencia iránti növekvő érdeklődés további innovációkat és fejlesztéseket jelezhetnek előre az Apple és az egész technológiai ipar számára.