Az amerikai kontinensen megkezdődött a magyar EP-választás

Az amerikai földrész magyar külképviseletein elindult az Európai Parlament magyar tagjainak választása, ahol összesen 1293 szavazó adhatja le voksát.

Az amerikai kontinensen élő magyar állampolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakhellyel és előzetesen felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, szombaton helyi idő szerint 6 és 19 óra között szavazhatnak. Az EP-választáson való részvételre jogosultak azok az uniós állampolgárok is, akik regisztrálták magukat a magyar listára szavazás céljából. Az első szavazóhelyiségek Argentínában, Brazíliában és Uruguayban nyíltak meg, közép-európai idő szerint 11 órakor. Egy órával később következtek a többi helyszínek, mint például Chile, Kanada, az Egyesült Államok és Kuba. A nyugati parton lévő szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 15 órakor kezdik fogadni a szavazókat. New Yorkban a legtöbb, 350 szavazó voksolhat, míg Torontóban 138, Washingtonban 142 és Los Angelesben 101 szavazóra számítanak. A szavazatokat a külképviseletekről a Nemzeti Választási Irodához szállítják, ahol legkésőbb június 13-ig összesítik azokat.

Európában már több országban zajlanak az EP-választások. Hollandiában csütörtökön kezdődött, Írországban pénteken folytatódott, míg szombaton Lettországban, Máltán és Szlovákiában tartják a voksolást. Csehországban, Olaszországban és Észtországban két napos a szavazás, itt pénteken és szombaton, illetve szombaton és vasárnap adhatják le szavazataikat az állampolgárok. A legtöbb tagállamban, így Magyarországon is, vasárnap kerül sor a választásra, és csak ezután hirdetik ki az eredményeket. Az Európai Unió 27 tagállamában mintegy 370 millió választópolgár dönthet a következő napokban.

Összesen 21 458 magyar állampolgár kérte azt a lehetőséget, hogy külföldön szavazhasson a június 9-i európai parlamenti (EP-) választáson, ezt 99 ország 147 helyszínén tehetik meg, ami rekordnak számít – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető kiemelte, hogy a választás lehetőséget ad arra, hogy véget vessünk az európai kontinenst az elmúlt időszakban leuraló háborús pszichózisnak és békepárti politikusokat küldjünk az Európai Parlamentbe. Rámutatott, hogy van 21 458 állampolgár, aki külföldön kíván szavazni, és ők most minden idők legtöbb helyszínén, 99 ország 147 szavazóhelyiségében tehetik ezt meg. A legtöbb helyszínen vasárnap reggel 6 és este 7 óra között lehet leadni a szavazatokat, de vannak kivételek, például Londonban, ahol a jogszabályok értelmében reggel 6 óra és este 6 óra között történik a szavazás. A második legnépszerűbb külföldi szavazási helyszín Hága lesz 1464 fővel, illetve Brüsszel 1354 fővel.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!