Európai Bizottság vizsgálatot indít egy távközlési felvásárlás ügyében

Az Európai Bizottság hamarosan hivatalos vizsgálatot indít egy olyan ügyben, amely Magyarországot, Bulgáriát, Szerbiát és Szlovákiát érintő távközlési eszközök felvásárlásával kapcsolatos, amit egy az Egyesült Arab Emírségek kormányának többségi tulajdonában lévő vállalat hajtott végre.

A Financial Times értesülései szerint a brüsszeli testület először veszi igénybe új felhatalmazását, amely lehetővé teszi számára a külföldi állami támogatások vizsgálatát. A vizsgálat középpontjában az e& (korábban Etisalat) nevű vállalat áll, amely 2,2 milliárd euróért vásárolta fel a cseh PPF csoportot.

A Bizottság azt gyanítja, hogy az e& állami támogatást kapott az üzlet megkötéséhez, ami tisztességtelen előnyt jelenthet a piaci versenyben. Bár a nemzeti versenyszabályozók már jóváhagyták a tranzakciót, Brüsszel most részletes vizsgálatot indít az ügyben.

Az e& várhatóan tagadni fogja, hogy állami támogatást kapott, és azt állítja majd, hogy nem részesült előnyben a riválisaival szemben. Alec Burnside, a Dechert ügyvédi iroda brüsszeli partnere szerint a vizsgálat jelentős lépés lehet a külföldi támogatások elleni harcban.

A vizsgálat bejelentésének pontos időzítése még nem ismert, de források szerint a következő héten már elkezdődhet. A múlt hónapban hasonló okokból két kínai ajánlattevő is visszalépett egy romániai napelempark pályázatából, ami azt mutatja, hogy az EU komolyan veszi a külföldi állami támogatások kérdését.