Árvizek és vulkánkitörések sújtják a világot

Az elmúlt időszakban világszerte több helyen is természeti katasztrófák történtek, többek között Európában halálos árvizek, míg más kontinenseken vulkánkitörések rázták meg a régiókat. Juhász Árpád geológus nyilatkozatában kifejtette, hogy a klímaváltozás és az emberi tevékenység is hozzájárul a természeti folyamatok intenzitásának növekedéséhez.

Németország déli részén pusztító árvizek következtében négy ember vesztette életét, köztük egy tűzoltó is, aki mentés közben fulladt vízbe. Baden-Württemberg tartományban már javulóban van a helyzet, míg Bajorországban továbbra is súlyos az árvízi helyzet. Olaf Scholz német kancellár és társai látogatást tettek az érintett területeken, és a kancellár az éghajlatváltozást nevezte meg a legnagyobb globális kihívásként.

Svájcban a Rajna mentén és a Boden-tónál még mindig figyelmeztetési fokozat van érvényben, Északkelet-Svájcban és az ország középső részén pedig továbbra is heves esőzések okoznak áradásokat és földcsuszamlásokat. A Thurgau kantonális rendőrség szóvivője szerint a veszély még nem múlt el, és a lakosoknak óvatosnak kell lenniük.

Olaszország északi részén egy fiatalembert és két barátját sodorta el egy villámárvíz, a lányok holttestét már megtalálták. Ausztriában a Duna vízállása a folytatódó esőzések miatt a hét métert is elérheti, és a hajóközlekedést leállították az ország teljes dunai szakaszán.

Juhász Árpád geológus szerint Magyarország elhanyagolta a kis természetes patakmedrek és mellékfolyó ágak tisztán tartását, ami hozzájárul az árvizek gyakoriságának növekedéséhez és a károk nagyságához. Budapesten a Dunán várható árhullám miatt lezárták az alsó rakpartokat bizonyos szakaszokon.

A vulkánkitörések kapcsán Juhász Árpád elmondta, hogy ezek random jelenségek, és nincsenek szabályok, amelyek meghatároznák, mikor és hol várhatóak kitörések. Indonéziában a Sangihe-szigeteken lévő tűzhányó többször is kitört, és a lakosoknak el kellett hagyniuk a szökőárveszély miatt a Tagulandang szigetét. A Marapi és a Merapi vulkánok is aktívak voltak, és többször ki kellett telepíteni az embereket a környékről.

Izlandon a Sundhnúkur hasadékzónában többször is kitört a föld, és a vulkanológusok szerint a Reykjanes-félsziget maradhat a vulkánkitörések központja. Hawaiin a Kilauea vulkán ismét kitört, és a riasztási szintet vörösre emelték. Juhász Árpád szerint a Kilauea a forrópont vulkanizmus példája, és a kitörések gyakran látványosak, amikor a láva az óceánpart felé áramlik.