Újabb háború közeleg? Fokozódik a helyzet Jemennél is

Az amerikai hadsereg öt drónt és két rakétát lőtt le a Vörös-tenger felett, valamint megsemmisített egy húszi járőrhajót, ami tovább fokozza a térségben a feszültséget.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerint az amerikai hadsereg az elmúlt 24 órában öt drónt és két rakétát semmisített meg, amelyeket a jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett. A térségben tartózkodó hajók nem jelentettek sérüléseket vagy károkat az események kapcsán. A parancsnokság emellett egy húszi járőrhajó megsemmisítéséről is beszámolt.

A húszi lázadók, akik Jemen nagy területeit ellenőrzik, november óta támadásokat hajtanak végre olyan hajók ellen, amelyeket Izraelhez köthetőnek tartanak. A támadásokat azzal indokolják, hogy szolidaritást vállalnak a Gázai övezetben élő palesztinokkal, akik Izraellel vívnak véres háborút. A konfliktus a Hamász október 7-én, izraeli földön végrehajtott támadása után robbant ki.

Az Egyesült Államok, amely Izraelt támogatja, válaszul többnemzetiségű tengeri védelmi erőt hozott létre, és csapásokat mért a húszi erőkre Jemenben, néha az Egyesült Királyság támogatásával. A húszi támadások azóta kiterjedtek az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz köthető hajókra is.