Teljesen normális dolog megálmodni a jövőt

A legújabb kutatások szerint alvás közben az agy egyszerre konszolidálja a múltat, és próbálja előre látni, hogy mit hoz a jövő.

Abraham Lincoln, az Egyesült Államok elnöke, nagy érdeklődést mutatott az álmok jelentése iránt, és egy különös álmát meg is osztotta Ward Hill Lamon barátjával, amelyben gyászolók vették körül a Fehér Ház egyik szobájában lévő letakart holttestet. Lincoln nem gondolta, hogy az álom fenyegetést jelentene rá nézve, ám nem sokkal később egy merénylő végzetes lövést adott le rá a washingtoni Ford's színházban. A prekogníció, vagyis az előérzet, jelenleg a parapszichológiai áltudományok tárgykörébe tartozik, és gazdag anekdotakincs kötődik hozzá az emberi kultúrában.

A Rice Egyetem és a Michigani Egyetem kutatói a Nature magazinban közölt kutatásukban arról számoltak be, hogy alvás közben az agy nemcsak tapasztalatokat értékel és emlékeket rögzít, hanem a jövőbeli tapasztalatokat is igyekszik előrejelezni.

Laboratóriumi patkányokat vizsgálva, a kutatók megfigyelték, hogy az állatok agytevékenysége hogyan kapcsolódik a térbeli pozíciókat jelképező idegsejtekhez. A patkányok egy magasított útvesztőben tanulták meg a terepet, és később alvás közben újra aktiválódtak az útvesztő térbeli tulajdonságait kódoló idegsejtek. Caleb Kemere, a Rice Egyetem agykutatója szerint a kutatás izgalmas része az volt, hogy az idegsejtek nem csak a tapasztalatok emlékeit stabilizálják, hanem új tevékenységeket is végeznek.

A kutatás során először figyelték meg az úgynevezett neuroplaszticitás működését alvás közben, amely az agy képességét jelenti az idegsejtek közötti új kapcsolatok kialakítására. Kamran Diba rámutatott, hogy az agy áthuzalozása nagyon gyorsan történhet, másodpercektől órákig és napokig tarthat. A kutatás technikai megoldása és kísérleti koncepciója is újító volt, és a kutatók szerint a technika finomodása a közeljövőben nagy előrelépéseket hoz majd az agykutatásban.