Alföldi Róbert Szentkirályi Alexandra visszalépését gusztustalannak nevezte

Alföldi Róbert, a Jászai Mari-díjas színész és rendező, Facebook-bejegyzésében kritikus hangvételű véleményt fogalmazott meg Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP korábbi főpolgármester-jelöltjének visszalépéséről, amelyet gusztustalannak nevezett.

A politikai élet szereplői sorra reagálnak Szentkirályi Alexandra pénteki döntésére. Vitézy Dávid, Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Grundtner András, Magyar Péter és Tarlós István is nyilvánosságra hozták álláspontjukat az eseménnyel kapcsolatban. Alföldi Róbert sem maradt ki a sorból, és Facebookon osztotta meg gondolatait az ügyről.

Alföldi szerint Budapesten a hatalom megszerzése mindenek felett áll, "bármi áron". A színész úgy véli, hogy a budapestiekkel szembeni tisztelet hiányzik, és arra kéri az embereket, hogy legyenek éberen, amikor vasárnap döntenek a választáson.

A vasárnapi önkormányzati választásokon kiélezett küzdelem várható a főpolgármesteri címért. A jelöltek az Index olvasóinak is bemutatták, miért tartják magukat a legalkalmasabbnak Budapest vezetésére, és milyen terveik vannak a város jövőjére nézve.

Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje, Vitézy Dávid, az LMP és a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelöltje, és Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester, a Párbeszéd–Zöldek, a DK és az MSZP közös jelöltje is megosztották elképzeléseiket a fővárossal kapcsolatban.

Az Index választási melléklete minden információt tartalmaz az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról. Cikkek, felmérések, kisokos és jelöltek – egy helyen a legfontosabb tudnivalók. A voksolás napján az Indexen követhetik a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetést szakértők elemzéseivel és helyszíni bejelentkezésekkel.

Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, szombaton az Instagram-oldalán megosztotta Vitézy Dávid posztját, amelyben Karácsonyt választási csalással vádolja, amiért a Vitézy-plakátokra a következő szöveget ragasztja rá: „Vitézyvel a Fidesz át akar verni. Ne hagyd!”. Vitézy Dávid posztja Karácsony ezzel büszkélkedő videós posztjának az újraosztása volt, Vitézy üzenetével együtt. Orbán Ráhel egy kis villamos ikont is helyezett a fotó alá, amivel vélhetően arra a 2021-es Karácsony-nyilatkozatra céloz, amikor a főpolgármester azt bizonygatta, hogy legfeljebb akkor lép vissza a megméretéstől, ha elüti egy villamos. Karácsony később mégis visszalépett, villamosbaleset nélkül is.

A Budapest Pride szervezői nem örülnek Vitézy Dávid reakciójának, aki azt írta, hogy még sosem vett részt a felvonuláson, és csak abban az esetben jönne el, ha megválasztják Budapest főpolgármesterének, leghamarabb 2025-ben. Ezzel szemben Karácsony Gergely a korábbi évekhez hasonlóan idén is örömmel vesz részt a felvonuláson. Vitézy korábban a Patizán adásában elmondta, hogy főpolgármesterként kimegy a Pride-ra, és megerősítené a színházak autonómiáját, megőrizné a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendjét, megakadályozná a maxi-Dubaj-projektet.