Karácsony Gergely: A város szabadságának megőrzése a tét

Karácsony Gergely főpolgármester és a fővárosi kerületek vezetői, Soproni Tamás, Niedermüller Péter és Pikó András egy videóban fejtették ki véleményüket a város jövőjéről és a közelgő választások fontosságáról.

Karácsony Gergely, Soproni Tamás, Pikó András és Niedermüller Péter a Király utcából jelentkezett be videóban, ahol Ráday Mihály emlékére emlékkövet állítottak, és hangsúlyozták Budapest kulturális emlékeinek megőrzésének jelentőségét. A főpolgármester szerint a választásokon a város szabadságának megőrzése a tét, és arra buzdított mindenkit, hogy június 9-én menjenek el szavazni, elkerülve a félrevezetést.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere szerint Vitézy Dávid a Fidesz mellé állt, ami sokak számára meglepő lehetett. Soproni arra kér mindenkit, hogy Karácsony Gergelyre és a Momentumra adjanak szavazatot, hogy a Fővárosi Közgyűlésben is képviselve legyen ez a politika. Soproni Tamás a videóban hangsúlyozta, hogy a progresszív erőknek egy jelöltje van, Karácsony Gergely, és mindenkit arra kért, hogy vasárnap egy x-et adjon Karácsony Gergelynek, és ha azt szeretné, hogy az ő politikája képviseltetve legyen a fővárosi közgyűlésben, akkor a Momentumra húzza be a másik x-et.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere úgy véli, hogy Vitézy Dávid politikamentes szakemberként való megjelenése mögött valójában a Rogán-művek állnak, és céljuk Karácsony Gergely megakadályozása a főpolgármesteri pozícióban való folytatásban. Niedermüller szerint csak Karácsony Gergelyvel maradhat Budapest zöld, független, szabad és szolidáris város. A DK-s polgármester a videóban kijelentette: "a Rogán Művek hetek óta, hónapok óta dolgozik azon, hogy azt az egyetlen progresszív, baloldali, zöld elkötelezettségű politikust, aki Budapest főpolgármestere volt eddig, megakadályozza abban, hogy a további öt évben is ő legyen a főpolgármester. De innen üzenem, hogy ez nem fog sikerülni".

Pikó András, Józsefváros polgármestere szerint a jelöltek mögött álló erőket is figyelembe kell venni, és kijelentette, hogy Vitézy Dávidot támogató erők az elmúlt öt évben csak ártottak a fővárosnak és Józsefvárosnak. Ő is Karácsony Gergelyt és a Momentumot fogja támogatni. Pikó András, aki független jelöltként, több ellenzéki párt és civil szervezet támogatásával indul újra a posztért, a videóban azt hangsúlyozta: "meg kell nézni, hogy melyik jelöltet, milyen erő támogat. És azt tudom mondani, hogy a Vitézy Dávidot támogató erő az elmúlt öt évben csak ártott a fővárosnak, és csak ártott az otthonomnak, a kerületemnek, Józsefvárosnak. Ezért én biztosan Karácsony Gergelyt fogom támogatni".

Karácsony Gergely a videó végén kiemelte, hogy a budapesti kerületek vezetése csapatként küzdött eddig is a főváros szabadságáért és szolidaritásáért. A közösségi oldalán közzétett videóüzenetében Karácsony hangsúlyozta: "Az emberek hatalma, ne pedig a hatalom emberei uralják Budapestet". Hozzátette, hogy a választás világos: vannak a NER politikusai, és vannak azok a politikusok, azok a kerületi vezetők, és főpolgármester, aki eddig és ezután is azért dolgozik, hogy a város szabadságát megőrizze, egy szolidáris és zöld várost építsen az itt élőkkel közösen.

Az Index választási mellékletében minden információt megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról, beleértve cikkeket, felméréseket, kisokost és a jelöltek listáját. A választás napján friss részvételi adatokkal, eredményekkel és térképes mandátumokkal, valamint este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetéssel várják az érdeklődőket.