A szauna és az edzés kombinációjának hatása a mentális egészségre

Bár önmagában a szauna és a magas edzettségi szint is pozitív hatással van a mentális egészségre, ha ezek együtt jelennek meg, akkor a hatásuk összeadódhat, jelentősen csökkentve a pszichotikus rendellenességek kockázatát.

A gyakori szaunázás és a magas szív- és légzőrendszeri edzettség is csökkentheti a mentális egészségi zavarok, így a pszichózis kockázatát. A pszichózis olyan állapot, ahol a beteg elveszíti a kapcsolatot a valósággal, téveszméket és hallucinációkat tapasztalhat, ami jelentős szorongást okozhat és ronthatja az életminőséget. A Leicester Egyetem kutatói ezért döntöttek úgy, hogy vizsgálják a szaunázás és a magas edzettségi szint kombinált hatását a pszichózis megelőzésében.

A kutatás során 2682 középkorú és idősebb finn férfit vontak be, akik 1984 márciusa és 1989 decembere között 42 és 61 év közöttiek voltak. A résztvevők szaunázási szokásait és szív- és légzőrendszeri edzettségüket részletesen értékelték, két csoportba sorolva őket a szaunázás gyakorisága alapján. Az edzettséget kerékpár-ergométeres vizsgálatokkal és légzési gázelemzéssel mérték fel, és összesen 25 évig követték a résztvevőket és pszichotikus rendellenességeiket.

A Journal of Psychiatric Research szaklapban közzétett eredmények szerint a gyakori szaunázás jelentősen csökkentette a pszichózis kockázatát, különösen, ha magas edzettségi szint is társult hozzá. Az alacsonyabb edzettségi szintű, de gyakran szaunázók esetében is jelentős volt a kockázatcsökkenés. A kutatók szerint a szauna használatnak erősebb befolyása van a pszichózis kockázatának csökkenésére, mint a magas edzettségi szintnek.

A kutatásnak azonban korlátai is vannak, mivel megfigyeléses vizsgálatról van szó, amely nem tudja megállapítani az ok-okozati kapcsolatot. Emellett kizárólag középkorú és idősebb férfiakat vizsgáltak, így nem biztos, hogy az eredmények alkalmazhatók nőkre vagy fiatalabb férfiakra.