A hónap magyar asztrofotója: A nagy napfolt

Májusban a Magyar Asztrofotósok Egyesülete a május eleji sarkifény-jelenséget előidéző nagyfelbontású napfoltcsoportról készült képet választotta a hónap fotójának.

A naptevékenység a jelenlegi napciklus maximuma környékén felerősödik, ami azt jelenti, hogy a Nap mágneses tevékenységéhez kötődő jelenségek, mint például erős flerek, intenzitása növekszik. Ezek a jelenségek gyakran nagykiterjedésű, komplex napfoltcsoportokhoz kapcsolódnak.

Az elmúlt 10 év során kialakult legnagyobb napfoltja május első hetében jelent meg, és várhatóan az egész ciklus során is az egyik legnagyobb marad. Egy ilyen napfoltcsoport óriási méretű, és számos kisebb foltból áll össze, ami a napfotósok és az amatőr csillagászok közösségét is lenyűgözi. Mérete olyan nagy, hogy szabad szemmel, megfelelő napszűrő használatával, távcső nélkül is látható.

Francsics László, egy nemzetközi amatőr csillagász, saját tervezésű, új osztályú napmegfigyelő műszerével készített különleges minőségű és élességű felvételt az AR3664-es napfoltról, annak kezdeti, de már látványos stádiumában.

A kivételes felbontású kép elkészítéséhez Francsics László a látható fénytúli, ultraibolya spektrumban gyűjtötte az adatokat, ehhez a Soleye300 típusjelzésű saját fejlesztésű távcsövét és a Violet főtükröt használta. Ez a különleges képalkotó optika az ultraibolya tartományban felerősíti a napfényt, lehetővé téve olyan részletességű felvétel készítését, amely más távcsövekkel nem lehetséges.

Az AR3664 napfolt több óriási, X osztályú napkitörést, vagyis flert generált, amelyek hatással voltak a Föld mágneses terére is. Egy ilyen kitörés következtében május 10-11-én rendkívül látványos sarkifény-jelenség volt megfigyelhető, amely Magyarországról is jól látható volt.