A mesterséges intelligencia használatának gazdasági előnyei

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása jelentős termelékenységnövekedést és magasabb bérezést eredményez azokban az ágazatokban, ahol használják – mutat rá a PwC globális felmérésének eredményei.

A PwC által végzett globális felmérés szerint a szolgáltatószektorban a mesterséges intelligencia bevezetése négy-ötszörös munkaerőhatékonyság-javulást eredményezett. Kerekes Antal, a PwC Magyarország cégtársa az InfoStartnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása jelentős előrelépést jelent a vizsgált iparágakban.

A mesterséges intelligenciában jártas munkaerő iránti kereslet jelentősen megnőtt, és a MI-t ismerő szakemberek fizetése 25-30 százalékkal magasabb, mint azoké, akik nem rendelkeznek ezzel a tudással. A tanulmány több mint 500 millió álláshirdetést és munkaajánlatot elemezve jutott erre a következtetésre.

Kerekes Antal kiemelte, hogy a szolgáltatóiparban, különösen a szellemi foglalkoztatottak körében, mint például a könyvelők és pénzügyi elemzők, vagy a banki háttérműveletek területén, jelentős a mesterséges intelligencia alkalmazásának hatása. Korábban a fizikai munkák automatizálásától várták a legnagyobb hatást, de mára a szolgáltatóiparban is egyértelműen előtérbe került a MI alkalmazása.

A mesterséges intelligencia terjedése miatt a munkavállalói képzéseknek és készségeknek is alkalmazkodniuk kell az új követelményekhez. Kerekes Antal szerint ezeken a területeken várható a legnagyobb változás a közeljövőben.