Az Európai Parlamenti választások és az ételfutárok munkaviszonyának jelentősége

Június 9-én Magyarország 21 képviselőt választ az Európai Parlamentbe (EP), amely döntései az EU területén élő több százmillió ember életét befolyásolják.

Az Európai Unió történetében több szempontból is különleges a mostani EP-választás. Habár a Magyarországon megválasztott képviselők száma nem tűnik soknak az összesen 720-hoz képest, mégis jelentős lehet a befolyásuk, mivel egyre gyakoribb, hogy néhány szavazaton múlik egyes ügyekben az európai parlamenti többség.

A választás napján nem csak az Európai Parlament képviselői kerülnek megválasztásra, hanem a polgármesterek, képviselők, és vármegyei közgyűlési tagok is. A választások fontosságát két videóban is összefoglalták, amelyek röviden tájékoztatnak a választókat a szükséges tudnivalókról.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti kapcsolat, valamint az uniós testületek közötti különbségek is fontos tudnivalók a választópolgárok számára. Az Európai Parlament döntései közvetlen hatással vannak az Unió polgárainak életére, ezért is kiemelten fontos, hogy a választók tájékozottak legyenek az EP szerepéről és működéséről.

Az Európai Parlament 2024. április 24-én fogadta el a platform alapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét, amely az ételfutárok, a taxisofőrök munkaviszonyát érinti főként. A tagországoknak két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendjükbe.

Ez az irányelv jelentős változásokat hozhat az ételfutárok munkaviszonyában, ám a Wolt által végzett felmérés szerint a futárok majdnem 90 százaléka nem szeretne munkavállaló lenni, mivel számukra a flexibilitás a legfontosabb, amit a klasszikus munkavállalói keretek között nem lehetne létrehozni.

A Foodora szakértője szerint az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság által elfogadott megállapodást az elkövetkező hónapokban az európai intézményeknek még véglegesen jóvá kell hagyniuk, mielőtt a tagállamok – köztük Magyarország – megkezdik a helyi egyeztetéseket. A nemzeti kormányoknak jelentős mozgástere lesz a folyamat során, így a jogszabály pontos következményeit egyelőre nem lehet megjósolni.

A WOLT 18 uniós országban működik, és a részletesebb nemzeti szintű szabályok kidolgozása lehetővé teszi az egyes országok számára, hogy figyelembe vegyék munkaerőpiacaik sajátos igényeit és jellemzőit.

Magyarországon a Kúria az ételfutárként dolgozók jogviszonyát vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy jogszerű az ételfutárok megbízási jogviszonnyal történő foglalkoztatása. Az EU irányelve azonban a Kúriához képest másként értelmezi a platform alapú munkavégzést, így további jogszabály-módosításig marad a Kúria által kidolgozott gyakorlat.