A globális félvezetőipar harca: Amerika, Kína és Tajvan a középpontban

Április hónapban a világszerte értékesített chipek összértéke elérte a 46,4 milliárd dollárt, ami 15,8 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és 1,1 százalékkal haladja meg az idei márciusi szintet – közölte az MTI a Semiconductor Industry Association (SIA) adatai alapján.

A SIA, amely az amerikai félvezetőipar körülbelül 99 százalékát, valamint más országok chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli, jelentése szerint a globális félvezetőipar 2024 minden hónapjában kétszámjegyű éves növekedést ért el, ám az idei évben először áprilisban emelkedtek a havi szintű eladások.

A régiók szerinti bontásban Észak- és Dél-Amerikában 32,4 százalékos, Kínában 23,4 százalékos növekedést tapasztaltak, míg az ázsiai és csendes-óceáni térségben 11,1 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az előző év azonos hónapjához képest. Európában 7 százalékos, Japánban pedig 7,8 százalékos csökkenést regisztráltak. A félvezetőipar globális értékesítése 2020-ban 8,2 százalékkal, 526,8 milliárd dollárra csökkent a 2019-es 574,1 milliárd dolláros rekordszintről.

A nemzetközi félvezetőgyártás jelenlegi helyzetét tekintve Tajvan a legfontosabb ország, a világ legnagyobb chipgyártója pedig a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Az Egyesült Államok jelentős ösztönzőkkel próbálja magához csábítani a TSMC-t, amely beleegyezett egy nagy beruházásba: egy új gyár építésébe Phoenixben, Arizonában, melynek költsége végül mintegy 60 milliárd dollárba fog kerülni.

Az Egyesült Államok a Chips Act nevű jogszabály és a hozzárendelt dollártízmilliárdos források segítségével igyekszik erősíteni a saját félvezetőgyártását, beleértve a külföldi cégek átcsábítását és az amerikai helyi vállalatok támogatását is.

Kína, mint a piac egyik meghatározó szereplője, folyamatosan ellenlépéseket tesz, és állami programokat hirdetett az amerikai félvezetők kiváltására. Az amerikai nagy gyártók, mint az Nvidia, AMD, Intel, Qualcomm és Texas Instruments, kénytelenek szembenézni ezzel a kihívással, és vállalásokat kell tenniük a kiváltás ütemezésével kapcsolatban.

Az Nvidia, amely elsősorban mesterséges intelligencia megoldásokhoz szállít félvezetőket, egy amerikai tőzsdei sikersztori, melynek árfolyama egy év alatt megháromszorozódott. A vállalat értéke így elérte a 2973 milliárd dollárt, megelőzve ezzel a Metát (Facebook), az Amazont és az Alphabetet (Google), és csak az Apple (3019 milliárd dollár) és a Microsoft (3150 milliárd dollár) értékesebb nála, de csak minimálisan.

A többi félvezetőgyártó számára azonban nem ilyen rózsás a helyzet, és fenyegetést jelenthet számukra, hogy a legnagyobb big tech cégek, mint a Google, az Amazon vagy a Microsoft, saját fejlesztések felé fordulnak, csökkentve ezzel a függőségüket a külső beszállítóktól.