A Pest Vármegyei Iparkamara véleménye a főpolgármester-jelöltekről

A Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara nyíltan kifejtette álláspontját a budapesti főpolgármester-jelöltekkel kapcsolatban, kritizálva Karácsony Gergelyt és dicsérve Vitézy Dávidot, valamint a visszalépett Szentkirályit.

A kamara szombati hírlevelében hangsúlyozta, hogy a fővárosi és agglomerációs több mint négyszázezer vállalkozás érdekeit képviselve fontosnak tartják, hogy a közlekedésszabályozás elősegítse, ne akadályozza a vállalkozások működését. A hírlevél szerint ezek a vállalkozások tavaly közel 500 milliárd forint iparűzési adót fizettek Budapestnek.

A kamara szerint Budapest növekedési mutatói az elmúlt ciklusban elmaradtak a régió más fővárosaitól, mint például Pozsony, Prága és Varsó. Ebben a kontextusban értékelték a főpolgármester-jelöltekkel folytatott egyeztetéseiket.

Karácsony Gergelyt kritizálták a Mobilitás 2030 Terv fenntartása miatt, amit a kamara "az eddigieknél még radikálisabbnak" ítélt meg. A kamara szerint a tárgyalások során Karácsony nem volt fogékony a tényekre és érvekre, ezért úgy vélik, "nincs további 5 éve a fővárosnak a Karácsony-i kísérletezésre".

Vitézy Dávidot felkészült és határozott jelöltként jellemezték, kiemelve, hogy tervei között szerepelnek olyan közlekedési infrastruktúra beruházások, amelyek a forgalmi áteresztő kapacitások bővítését célozzák. A visszalépett Szentkirályi esetében a kamara pozitívan értékelte ötéves főpolgármester-helyettesi múltját, hely- és adatismeretét, valamint kormányzati kapcsolatait, hangsúlyozva, hogy a jó elképzelések források nélkül semmit sem érnek. A hírlevelet Vereczkey Zoltán, a kamara elnöke írta alá.