Mit tapasztalnánk egy fekete lyuk közelében?

A NASA szuperszámítógépe öt nap alatt készített el egy szimulációt, amely egy 4,3 millió naptömegű szupermasszív fekete lyukhoz való közeledést ábrázol. A tudomány jelenlegi állása szerint nem lehetséges megválaszolni, hogy mi történik a fekete lyukak eseményhorizontja mögött, és kérdéses, hogy valaha is létezni fog-e olyan technológia, amely ezt felfedheti.

A fekete lyukak gravitációs ereje annyira erős, hogy semmi, még a fény sem képes onnan kiszabadulni, ezért a belső eseményeket érzékelőkkel sem lehet detektálni. Az asztrofizikusok elméleteket alkotnak és találgatnak, milyen lehet az a hely, ami az emberi érzékelés határain túl esik. A NASA kutatói most egy animációval próbálják meg közelebb hozni ezt az elképzelést az emberekhez.

A videóban a fekete lyuk határánál megfigyelhető az akkréciós korong, egy túlhevült anyagból álló élénk narancssárga örvény, amelyet a fekete lyuk vonz. Az akkréciós korong darabjai időnként a fekete lyukba esnek, ami látható fellángolásokat eredményez, amelyeket a csillagászok is megfigyelhetnek és dokumentálhatnak.

A NASA által használt szimulációban egy olyan szupermasszív fekete lyuk szerepel, amelynek tömege a Napénál 4,3 milliószor nagyobb. Jeremy Schnittman, a NASA asztrofizikusa két különböző forgatókönyvet szimulált: az egyikben az űrhajós elvéti az eseményhorizontot és gyakorlatilag csúzliként lövi ki, a másikban pedig folyamatosan sodródik a lyuk felé.

A szimuláció elkészítése egy hagyományos laptopon több mint egy évtizedig tartott volna, de a NASA szuperszámítógépe mindössze öt nap alatt végezte el a feladatot, ehhez pedig a kapacitásának csupán 0,3 százalékát használta fel.

A felvétel 643 millió kilométerrel a fekete lyuk előtt kezdődik, és ahogy közeledünk, minden egyre jobban torzul a téridő torzulása miatt. Schnittman szerint, ha valami átlépi az eseményhorizontot, nagyjából 13 másodperc alatt spagettifizálódik, vagyis pillanatok alatt megnyúlna és végtelenül hosszúvá válna. A spagettifizálódás után már csak 128 ezer kilométert kell megtenni a fekete lyuk közepén lévő szingularitásig.

Ezalatt a Föld körül is zajlanak események: egy hatalmas aszteroida közelíti meg bolygónkat. A NASA szerint a 2024 CR 9 elnevezésű szikla átmérője 450 méter és 26 500 kilométer/órás sebességgel száguld felénk. Várhatóan június 11-én kerül a legközelebb a Földhöz, nagyjából 7,3 millió kilométeres távolságban, ami a Föld–Hold-távolság 18,7-szerese. Éppen egy hete két nagyobb, repülőgép méretű aszteroida is elhaladt a Föld közelében, a 2024 JC1 aszteroida, amely 33,5 méter hosszú, 5,7 millió kilométernyire, miközben a 2024 JP1 – amely 28,8 méter hosszú – 7 millió kilométernyire haladt el. Ezek az események ismét felhívják a figyelmet az űrben leselkedő veszélyekre.