Ingyenes temetést szeretne Magyarországon a Mi Hazánk

Az Economx szerint a Mi Hazánk Mozgalom törvényjavaslatot nyújtott be, amely az ingyenes temetés bevezetését célozza Magyarországon, tekintettel arra, hogy a temetési szertartások költségei jelentősen megemelkedtek az elmúlt években.

A benyújtók szerint a temetési szertartások árai az elmúlt négy évben 71-73 százalékkal nőttek, ami messze meghaladja a régiós országokban tapasztalható drágulást. A KSH adatai alapján egy átlagos koporsós temetés költsége idén márciusban 434 ezer forint, az urnás temetésé pedig 314 ezer forint volt. A Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott a temetkezési ágazatban tapasztalható áremelkedések ügyében, és konzultációs sorozatot indított az ágazat képviselőivel. 2020 januárjához képest az árak jelentős emelkedését lehetett tapasztalni.

Az Európai Unió országainak többségében elhalálozási támogatást fizetnek azoknak az állampolgároknak, akik rendelkeztek TB-vel vagy nyugdíjasok voltak az elhalálozás pillanatában. A támogatás összege országonként változó, általában 1000 és 2000 euró között mozog.

Romániában az állam biztosítja a köztemetést egy meghatározott összeghatárig, amely lehetővé teszi, hogy mindenki méltó körülmények között eltemethesse hozzátartozóját. A temetkezési segély összege legalább a bruttó átlagbér felének felel meg, és 2023 januárjától 7564 lejre emelték. A segély felét kapják meg azok a családtagok, akiknek elhunyt hozzátartozója nem volt biztosított vagy nyugdíjas. A segélyt 24 órán belül kifizetik, ha a kérelmező számlával igazolja a temetkezés költségeit.

Magyarországon jelenleg alapesetben nem jár köztemetés, és a korábbi temetési segélyt 2014 óta már csak önkormányzati segélyként lehet igényelni, ami gyakran nem is jut el a rászorulókhoz. A kormány egy salátatörvényben elrejtett paragrafussal végleg elvetette a szociális temetés intézményének bevezetését, amelynek legfrissebb határideje 2025 lett volna.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint az államnak kötelessége gondoskodni minden magyar állampolgár temetéséről, legalább a romániaihoz hasonló összeghatárig, amely Magyarországon 600 ezer forint lenne. A KSH adatai szerint évente 30 ezer magyar felnőtt hal meg, mielőtt nyugdíjba mehetne, és a javaslat szerint, ha már fizették a TB-t, legalább annyi járjon nekik, hogy ingyenesen eltemetik őket.