Budapestnél tetőzik a Duna

Magyarországon összesen több mint 826 kilométeren folyik az árvízi védekezés, és a Duna a fővárosnál éri el a csúcspontját, az alsó rakpart szintjét vagy annak közelét.

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin nem esett jelentős mennyiségű eső pénteken, és a legújabb előrejelzések szerint vasárnaptól várhatóan csapadékosabb idő következik, de ez nem befolyásolja jelentősen a jelenlegi árhullám levonulását. A német, osztrák és szlovák mérések, valamint előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást jeleznek a Dunán.

A nagybajcsi kettős tetőzés után a Duna a felső, szigetközi szakaszon a vártnál lassabban, de apadni kezdett. Budapesten a tetőzés szombat délután várható, az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé meghaladó vízállással, míg a többi hazai szakaszon az első fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállásokra lehet számítani. A főváros feletti szakaszokon a vízállások a lassú apadás miatt hosszabb ideig első fok körül maradhatnak.

A Duna árhullámának tetőzése jelenleg Gönyű térségében van, ahol az árvízvédelmi munkálatokat a tiszai vízügyes kollégákkal együttműködve folytatják. A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember látja el a nap 24 órájában. Az árhullám hosszú ideig tartó jellege miatt fokozott figyelmet kell fordítani a védelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

Az árvíz apadásakor is kiemelten fontos a szakképzett vízügyes szakemberek jelenléte, mivel a gátak egy ilyen hosszan tartó tetőzés során átnedvesedhetnek. A vízügyi szakemberek továbbra is elkötelezetten végzik a munkájukat a Rába, a Mura, a Dráva és a Tarna érintett szakaszain.