A CEU hivatalosan is búcsút int Budapestről

A Közép-európai Egyetem (CEU) bejelentette, hogy végleg befejezi felsőoktatási tevékenységét Magyarországon, és kezdeményezi az intézmény magyarországi licencének visszavonását.

A CEU döntését azzal indokolta, hogy a kormány nyomására Bécsbe költözött egyetem már egy ideje nem vett fel hallgatókat a magyar akkreditációjú programokra, így nem tudott egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek megmaradnak, és a diplomát nem adó képzéseket is fenntartják.

Az intézmény szerint a döntés a működés racionalizálását szolgálja, mivel sem az amerikai, sem a magyar képzés nem folyik már évek óta Budapesten, és egy oktatási tevékenységet nem végző intézmény fenntartása nem ésszerű.

Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kikerült a budapesti helyszín, és most a magyar képzést is hivatalosan megszüntetik.

A CEU bezárását a közlemény logikus lépésként írja le, amelynek önmagában nincs nagy jelentősége, de a magyar tudományosság számára tragikus valóságot szimbolizál. Az egyetem vezetése a pénzügyi fenntarthatóság és működésbeli áramvonalasítás mellett érvel, hangsúlyozva, hogy jelenleg Bécsben kívánnak egy versenyképes intézményt építeni.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2011-ben Révész Máriusz, a Fideszből egyedüliként, módosító indítványt nyújtott be a kormány felsőoktatási törvényjavaslatához, hogy a CEU működését az Andrássy Gyula német nyelvű egyeteméhez hasonlóan szabályozzák. Révész szerint a kormány javaslata indokolatlanul diszkrimináló volt, és a CEU-t sújtotta, amely nemzetközi rangsorban a magyarországi egyetemek közül egyedül szerepelt a legjobb négyszáz között.

Az Orbán-kormány azonban tovább szigorított, Soros Györgyből ellenség lett, az általa alapított egyetem pedig kiűzendő intézményként került beállításra, amely végül Bécsbe költözött.