A reptér állami kézbe kerülése: üzleti és stratégiai előnyök

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) pozitívan értékeli a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér állami tulajdonba kerülését, amelytől jelentős nemzetközi forgalomnövekedést várnak. Az MTSZA szerint ez a lépés erősítheti Magyarország régiós vezető szerepét.

A turizmus területén működő több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő MTSZA kiemelte, hogy a régió más országainak légikikötői, mint például Varsó, Prága, Pozsony, Bukarest és Szófia, szintén állami tulajdonban vannak, míg Bécs repülőtere többségi osztrák közösségi tulajdonban áll.

Princzinger Péter, az MTSZA elnöke szerint a repülőtér irányításának kérdése nem csupán üzleti, hanem stratégiai jelentőségű is. Úgy véli, hogy az állami tulajdonba kerülés kedvezőbb döntéseket eredményezhet a járatfejlesztés és a hosszú távú technikai tervezés terén.

A repülőtér, mint Magyarország első számú kapuja, kiemelt szerepet tölt be a nemzetközi beutazóforgalomban, különösen a magas költésű, távoli piacokról érkező turisták esetében. A megvásárlás lehetővé teszi, hogy több hagyományos légitársaság indíthasson járatokat Budapestre.

Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke szerint a közvetlen járatok növelhetik a nemzetközi vendégek számát, és a repülőtér magyar tulajdonba kerülése új lehetőségeket nyithat az üzleti célú beutazás előtt is. Ezáltal Budapest légi elérhetőségének javulása erősítheti Magyarország versenyképességét a hivatásturizmus piacán.

A repülőtér hazai működtetése és a tervezett fejlesztések bővíthetik a be- és kiutazó turisták választási lehetőségeit, valamint javíthatják a repülőtér megközelítésének körülményeit.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint a tulajdonosváltás erősítheti a szakmai együttműködést a repülőtérrel, lehetőséget teremtve a szolgáltatások bővítésére és javítására, beleértve a városba jutás módjainak és minőségének fejlesztését is. Ez pozitívan befolyásolhatja Budapest és Magyarország megítélését az utazók körében.

Az MTSZA célja, hogy a turizmus különböző szegmenseiben érdekelt szereplők összehangolják információs, képzési és továbbképzési igényeiket, olyan platformot hozva létre, amely valamennyi tagszervezet, valamint a magyar turizmus minden szereplője számára értékes szolgáltatásokat nyújt.