Gyugy Gyuri bácsija, a 92 éves polgármester újra választáson indul

Magyarország legidősebb polgármestere, a 92 éves Jelenka György, aki a Somogy megyei Gyugy község vezetője, újra megmérettetésre készül a vasárnapi választáson.

Jelenka György, aki agrármérnök végzettségű, de építészmérnöknek is tanulna, ha tehetné, már 30 éve tölti be a polgármesteri posztot. Először négy cikluson át függetlenként irányította a falut, majd 2010 óta a Fidesz jelöltjeként áll a község élén. Gyuri bácsi – ahogy mindenki hívja – idős kora ellenére is aktívan részt vesz a település életében; ugyanúgy intézkedik, telefonál, vezeti az autóját és szervezi a település életét, mint 30 éve. A hobbi számára a településvezetés, és ezt a szenvedélyét a gyakorlatban is megvalósítja, hiszen többek között a falu parkjainak és a zenélő kilátónak is ő az alkotója. "A hobbi éltet, a munka meg a sírba visz mindenkit" – vallja Jelenka György. Neki köszönheti Gyugy a Nemzeti Összetartozás Parkját és Nemzetünk Csillagainak Emlékösvényét is.

A közelgő választáson Jelenka korábbi munkatársával, Tóthné Szabó Erikával kerül szembe, akivel jelenleg is jó a viszonya, és kölcsönösen tisztelettel viselkednek egymás iránt. Tóthné Szabó Erika nem a leváltás szándékával indul, hanem a közösségépítés irányával kívánja Gyugy jövőjét alakítani. "Én azt gondolom, hogy a Gyuri bácsi egy más irányban van" – nyilatkozta a kihívó.

Jelenka György nem egyedülálló eset, hiszen Mátraverebélyen a 89 éves Bakonyi Józsefné is polgármesteri székért indul. Az rekorder polgármesterjelöltről a Deutsche Welle készített riportot.