Zelenszkij népszerűségének alakulása Ukrajnában

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a Volodimir Zelenszkijbe vetett bizalom, ugyanakkor még mindig magas az ukrán elnök támogatottsága Ukrajnában.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet legutóbbi felmérése szerint a válaszolók 59 százaléka bízik Zelenszkijben, míg 36 százalékuk nem. Ez a szám jelentős változást mutat az Ukrajna elleni orosz invázió előestéjén mért 37 százalékos bizalomhoz képest, amely a háború kitörésekor 90 százalékra ugrott meg. Azóta azonban Zelenszkij támogatottsága 2022 májusától kezdve folyamatosan csökken, de a jelenlegi 59 százalékos támogatottság még mindig magasnak tekinthető.

Zelenszkij államfői mandátuma nemrég lejárt, azonban a hadiállapot miatt jelenleg nem lehet választásokat tartani Ukrajnában. A megkérdezettek többsége, 70-80 százaléka ellenzi, hogy a jelenlegi helyzetben választásokat tartsanak.

A Zelenszkij mögött álló párt, A Nép Szolgája támogatottsága azonban jóval alacsonyabb az elnökénél: mindössze 7 százalék értékelte a párt tevékenységét jónak, 31 százalék szerint se jó, se rossz, míg 55 százalék szerint rosszul végzi a dolgát.

Ukrajna európai integrációjának előrehaladása tovább erősítheti Zelenszkij és kormányzata pozícióját. Az Európai Bizottság szerint Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Ana Pisonero, az EB szóvivője szerint a döntés az uniós tagállamok kezében van, akiknek el kell fogadniuk a tárgyalási keretet. Ukrajnában a nemrég elfogadott törvények, mint például a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) létszámának növelése és a korrupció megelőzéséről szóló törvényből az ügynökség hatáskörét korlátozó rendelkezések eltávolítása, valamint a lobbizást és a nemzeti kisebbségekről szóló törvények európai szabályokkal való összhangba hozása jelentős lépések az EU felé vezető úton.

Az Európai Bizottság értékelése szerint mind Ukrajna, mind Moldova megfelelt a csatlakozási kritériumoknak, és a további lépések a tagállamok döntésén múlnak. Az EU soros elnökségének előjoga, hogy amint a tárgyalási keretet elfogadják, kormányközi konferenciát hívjon össze a tárgyalások hivatalos megkezdésének jelzésére. Ukrajna a NABU létszámának növelésével és hatáskörének kibővítésével, valamint az oligarchaellenes cselekvési terv részeként a lobbizás szabályozásáról és a nemzeti kisebbségekről szóló törvények módosításáról hozott törvényekkel készült fel a tárgyalásokra. Zelenszkij elnök a Telegramon keresztül fejezte ki háláját az Európai Bizottság támogatásáért és várja az európai partnerektől a következő lépést.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök üdvözölte, hogy az Európai Bizottság támogatja az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését, és reméli, hogy a tárgyalások már júniusban megindulhatnak. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke meghaladta a 4,2 milliárd eurót, ami jelentős támogatást jelent az ország számára. Az EBRD a héten Kijevbe látogatott, ahol Denisz Smihal miniszterelnökkel memorandumot írt alá egy energiabiztonsági sürgősségi programról, amely több mint 300 millió euró finanszírozást nyújt az ukrajnai áramtermelő létesítmények helyreállítására és új kapacitások létesítésére.

Azonban Olha Sztefanyisina ukrán miniszterelnök-helyettes szerint „az egyik uniós ország” miatt nincs egyetértés a tárgyalások megkezdését illetően, ami aggodalomra ad okot. Az EU egy évvel ezelőtt, 2023 júniusában hivatalosan tagjelölt országként ismerte el Ukrajnát és Moldovát.