Martonvásári választási zűrzavar: ki a fideszes jelölt?

Martonvásáron a helyi választási szavazólapokon nyolc jelölt indult a Martonvásári Polgári Összefogás Egyesület (MPÖE – A Lokálpatrióták) színeiben, de csak négyük neve mellett tüntették fel a Fidesz-KDNP logóját, ami zavart okozhat a szavazók körében.

A városban, ahol csak egy polgármesterjelölt, Horváth Bálint áll a szavazók elé, a jelölőszervezetek között szerepel az MPÖE, a Fidesz és a KDNP is. Az egyéni listás jelöltek között az MPÖE dominál, de a nyolc jelölt közül csak négyük neve mellett látható a két kormánypárt logója is. Horváth Bálint, aki jelenleg Martonvásár alpolgármestere, a Facebookon nemcsak a Fidesz-KDNP által is támogatott jelöltek mellett kampányol, hanem azok mellett is, akiknek nevénél csak az MPÖE szerepel.

Horváth Bálint többek között Lipovics Tamásról, Bitó Péterről, Pimper Lászlóról és Szabóné Pályi Juditról is posztolt, akiknek neve mellett csak az MPÖE logója szerepel, a Fidesz-KDNP-é nem. A jelöltek megkeresésére, hogy miért hiányzik a kormánypárti logó a nevük mellett a szavazólapon, egyelőre nem érkezett válasz.

A helyi választási bizottság május 27-ei döntése is megerősíti, hogy a választók megtévesztésére alkalmas lehet a kampányanyagok ellentmondása. Egy helyi lakos kifogást emelt, mivel négy jelölt esetében csak az MPÖE neve szerepel a hirdetéseken, miközben a plakátokon és szórólapokon a Fidesz-KDNP is megjelenik mint támogató.

A martonvásári Helyi Választási Bizottság (HVB) helyt adott a kifogásnak, és úgy döntött, hogy a kampányanyagok megtévesztőek, mivel nem minden MPÖE-s egyéni jelöltet támogat hivatalosan a Fidesz és a KDNP, de a kampányanyagokon mégis minden jelölt mellett ott vannak a kormánypártok nevei.

A szavazólapok azonban változatlanok maradnak, mivel a kifogás nem a szavazólapok adattartalmát érintette, hanem a kampány során megjelent plakátokat, szórólapokat és egy Facebook-oldal tartalmát. A Nemzeti Választási Iroda szerint a választási bizottság határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani, de mivel ez nem történt meg, a szavazólapokat jogerősnek kell tekinteni.

A martonvásári eset nem egyedülálló, hasonló helyzetek fordultak elő más településeken is, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjei függetlenként tüntették fel magukat, vagy elmulasztották feltüntetni a kormánypárti támogatást a kampányeszközeiken. Az ilyen esetekre reagálva Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke kijelentette, hogy „ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz a saját választóinak is hazudik, ott veri át őket, ahol tudja”. Magyar Péter a Fidesz politikáját kritizálva azt is megjegyezte, hogy a párt a nőket csak eszköznek tekinti a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében.

A választási törvények megsértésének másik példájaként a XV. kerület független polgármesterjelöltje, Palocsai Béla esete is felmerült, aki a választópolgárok megtévesztésére alkalmas plakáttal kampányolt. Palocsai a plakátjain a Tisza Párt támogatását sugallta, annak ellenére, hogy a párt nem támogatta a jelöltségét. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) eltiltotta Palocsait a további jogsértéstől, felülbírálva ezzel a Helyi Választási Bizottság korábbi, Palocsait felmentő döntését. A FVB határozata szerint Palocsai Béla mint a plakátok felelős kiadóját eltiltották a további jogsértéstől, és a bizottság 6-0 arányban szavazta meg a döntést. Palocsai a Facebookon is olyan grafikával kampányolt, amin Magyar Péter is szerepel, miközben Magyar Péter kijelentette, hogy semmi közük hozzá, és rengetegen visszaélnek a Tisza Párt nevével nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. A Tisza Párt szerdai közleményében tisztázta, kik az általuk támogatott jelöltek, és kik nem, reagálva a névvel való visszaélésekre. Palocsai Béla a választópolgárok megtévesztésére alkalmas plakátjain "Szavazz a Tisza listáira" felirattal kampányolt, miközben a Tisza Párt nem támogatta őt, és a Fővárosi Választási Bizottság határozatában kiemelte, hogy a plakáton szereplő információ csak közelről, alapos szemrevételezés után olvasható le, ami megtévesztő lehet a választópolgárok számára.