Karácsony és Vitézy: a támogatók sora

A főpolgármesteri posztért folyó küzdelemben a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépésével Vitézy Dávid került előtérbe, aki az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület támogatását élvezi, míg Karácsony Gergely több párt és jelölt támogatására számíthat.

A Fidesz-KDNP jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának visszalépése után a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, valamint több budapesti polgármester is Karácsony mellett állt ki. Donáth Anna, a Momentum elnöke és Soproni Tamás, a párt fővárosi listájának második helyezettje, valamint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is a jelenlegi főpolgármester mellett tette le a voksát. Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listavezetője is Karácsonyra szavaz, annak ellenére, hogy a Kutyapárt hivatalosan nem támogatja egyik jelöltet sem. Tóth József (MSZP), Déri Tibor (DK), Kiss László (DK), Pikó András (független) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) polgármesterek is Karácsony mellett állnak. Az MSZP még az utolsó pillanatban is megpróbált megállapodni Pikó Andrással a VIII. kerületben, de ő elutasította az ajánlatot, amelyben a párt két körzetet kért cserébe a támogatásért.

Vitézy Dávid a Fidesz-KDNP támogatását élvezi Szentkirályi visszalépése óta, és a Jobbik-Konzervatívok is mellette állnak, Brenner Koloman korábbi főpolgármester-jelöltjük támogatásával. Vitézy hangsúlyozza, hogy főpolgármesterként nem kíván koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val, és „programalapú együttműködést” szeretne az LMP frakciójával, a Kutyapárttal és a Tisza Pártra számítva.

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője, mindkét jelöltet kritizálva, kijelentette, hogy sem Karácsonyra, sem Vitézyre nem szavazna, és pártja sem támogatja egyiküket sem. A Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje, Grundtner András szerint Vitézy és Karácsony egyaránt a „belvárosi progresszív-liberális elitista klub” tagjai.

A Fővárosi Közgyűlés összetétele a listás választási rendszer miatt változhat, és a közvélemény-kutatások szerint a Tisza Párt lehet a „mérleg nyelve”. A Medián felmérése szerint a Fidesz-KDNP lista vezet, a Tisza Párt a második, míg a DK-MSZP-Párbeszéd lista a harmadik helyen áll. Karácsony korábban nyitott volt arra, hogy Vitézyt főpolgármester-helyettesnek kérje fel, de a kampány hevében már kizárta a Fidesszel való együttműködést. Vitézy szintén kijelentette, hogy nem számít Karácsonyra, ha ő lesz a főpolgármester.

A választási verseny a Fidesz-KDNP jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának visszalépésével új fordulatot vett, és a Fidesz reményei szerint Vitézy Dávid képes lehet legyőzni Karácsonyt. A Telex újságírói, Cseke Balázs és Sarkadi Zsolt, Fábián Tamással együtt elemezték az eseményeket és a várható következményeket. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerint Szentkirályi Alexandra államférfihoz méltó döntést hozott a visszalépésével, és ezt "bölcs és nehéz döntés Budapest érdekében" jelzőkkel illette.

Szentkirályi Alexandra visszalépését követően kijelentette, hogy a döntése előtt nem egyeztetett Vitézy Dáviddal, és arra kéri támogatóit, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzanak. A Fidesz kampánystábjában és az önkéntesek között is sokan értetlenkedtek a döntést követően, és a különböző kerületek pártirodáiban folyamatosan érdeklődnek a szavazók a visszalépés okairól.

Török Gábor politikai elemző szerint az is benne van a pakliban, hogy a Fidesz taktikázása visszaüt. A szakértő három lehetséges kimenetelről ír: a fideszes szavazók fegyelmezetten Vitézyre voksolnak; a fideszes szavazók egy része otthon marad, csökkentve a Fidesz budapesti listájának szavazatszámát; vagy azok a nem fideszesek, akik eddig hajlandók lettek volna Vitézyre szavazni, most, hogy a Fidesz támogatja, nem szavaznak rá.

Karácsony Gergely főpolgármester sajnálja azokat a szavazókat, akiket az utóbbi hetekben félrevezettek, és kritizálja a Fideszt, hogy a nőket csak „hatalmi sakkbábuként” kezelik. Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint a kampány célja, hogy egyszerre két győzelmet arasson: az első a Lázár nevével fémjelzett budapesti kormányzati politika fölötti győzelem, ami a mai nappal megtörtént, majd a második, ami a Városháza, Karácsony ambíciói által fűtött, panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevéséről szól.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a főpolgármesteri preferenciák alig változtak április és május között: a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna. A Századvég által megkérdezettek 40 százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ. A Publicus Intézet szerint a biztos szavazó listaválasztók körében a Deutsch Tamás vezette Fidesz-KDNP listájára 43 százalék, a Magyar Péter vezette Tisza Párt listájára 25 százalék, a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára 15 százalék szavazna a közelgő EP választáson. A Závecz Research szerint a Fidesz-KDNP 45 százalékot, a TISZA Párt 27 százalékot, a DK–MSZP–Párbeszéd lista pedig 11 százalékot érne el a biztos szavazó pártválasztók körében. Az IDEA Intézet eredményei szerint a Fidesz–KDNP szavazóinak aránya a teljes népességen belül 31 százalék, a Tisza Párt támogatottsága 18 százalékra nőtt a felnőtt népesség körében, a DK–MSZP–Párbeszéd közös listája pedig a szavazatok 12 százalékát szerezte volna meg.