Vitézy Dávid nem számított rá, de készen állt Szentkirályi visszalépésére

Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölt, nem érezte előre, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép a választásoktól, de már készült a reakciójára. Szentkirályi májusban még nem is gondolkodott a visszalépésen, ám a választások előtti utolsó pillanatban mégis ezt tette.

Vitézy Dávid a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy nem tart attól, hogy az emberek átverve érzik majd magukat Szentkirályi Alexandra visszalépése miatt, és ezért nem szavaznak majd rá. Hozzátette, hogy nem köt koalíciót a Fidesszel, ha győz, és programja, valamint eddigi állításai érvényesek maradnak.

A jelölt arról is beszélt, hogy nem egyeztetett senkivel a fejlemény előtt, és gyakorlatilag egy kétfordulós választás zajlik, ahol ő lett az egyetlen esélyes kihívó, a Fidesz pedig feladta a biztos harmadik helyet.

Vitézy azt is elárulta, hogy bár nem tudott biztosan a visszalépésről, de sejtette, hogy "valami készül", mivel a közvélemény-kutatásokban elhúzott Szentkirályi előtt. Emiatt már előre megírta a Facebook-posztját, amelyben kifejtette, hogy nem tervez sem koalíciót kötni a Fidesszel, sem fideszes helyettessel vezetni a várost.

Szentkirályi Alexandra korábban, májusban még azt nyilatkozta, hogy elégedett a kormányszóvivői pozíciójával, és nem gondolkodott a főpolgármester-jelöltségen. A Fidesz végül március közepén jelentette be, hogy mégis ő lesz a jelöltjük a budapesti választásokon.

A kampány során Szentkirályi többször is kijelentette, hogy nem fog visszalépni, és úgy érezte, egyre több támogató áll mögötte. Áprilisban még azt mondta a Telexnek, hogy „Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos”, és május 1-jén is kijelentette, hogy „Eszem ágában nincsen visszalépni!”.

Végül azonban Szentkirályi Alexandra mégis visszalépett, és támogatóit arra kérte, hogy Vitézy Dávidra szavazzanak. Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere, nem kívánt nyilatkozni Szentkirályi visszalépéséről, annak ellenére, hogy korábban őt tartotta a legalkalmasabb jelöltnek. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője Szentkirályi döntését „államférfihoz méltó tettnek” nevezte, és köszönetet mondott neki a bölcs és nehéz döntésért, amelyet Budapest érdekében hozott. Wintermantel posztjában kiemelte, hogy Szentkirályi egyedüli női jelöltként államférfihoz méltó tettet hajtott végre.

Az ellenzéki politikusok azonban nem fogadták kitörő örömmel Szentkirályi döntését. Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, közösségi oldalán élesen bírálta a lemondást, és azt állította, hogy Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje, és az egész egy sötét és cinikus politikai alku eredménye, amely a választók elárulásán és átverésén alapul. Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa már előre jelezte a visszalépést, és a Fideszt azzal vádolta, hogy ismét becsapta saját választóit. Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje pedig úgy vélekedett, hogy Vitézy Dávid a belvárosi progresszív-liberális elit tagja, és hasonlóan multikulturális politikát folytatna, mint Karácsony Gergely, továbbá a Mi Hazánk maradt az egyetlen erő a keresztény, nemzeti szavazóknak Budapesten.

Vitézy Dávid a Szentkirályi Alexandra visszalépése után tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a HÉV-ekről akart beszélni, de a fejlemények miatt más témára terelődött a figyelem. Öt vállalást tett, köztük nem koalíciózni sem a Fidesszel, sem a DK-val, és szakemberekkel vezetné Budapestet. A programjában foglaltak érvényesek maradnak, és kéri támogatóit, hogy az általa vezetett listára szavazzanak. A sajtótájékoztatót az Index élőben közvetítette.

A Párbeszéd társelnöke, Barabás Richárd „Vitézyvel a Fidesz át akar verni” feliratú táblákkal zavarta meg Vitézy Dávid sajtótájékoztatóját, és gratulált neki, hogy a Fidesz jelöltje lett. Barabás szerint ő és Karácsony Gergely már hónapokkal ezelőtt megmondták, hogy Szentkirályi vissza fog lépni Vitézy javára. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pedig kijelentette, hogy Vitézy Dávid súlyos vereséget fog szenvedni, és meg fogja érdemelni. Gyurcsány szerint a következő főpolgármester Karácsony Gergely lesz, és arra buzdította a szavazókat, hogy ha nem akarják visszaadni a kormánypártnak Budapestet, Karácsonyra szavazzanak. Gyurcsány a Fideszt azzal vádolta, hogy Vitézyvel és Magyarral „hekkeli meg” a választást, és az egész eddigi kampány csak színjáték volt, mint ahogy a Tisza Párt alelnökét is Orbán Viktor beépített emberének tartja.

Szentkirályi Alexandra a visszalépését követően hangsúlyozta, hogy döntését nem előzte meg semmilyen egyeztetés, és továbbra is a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányt. Azt is kiemelte, hogy a változás és a győzelem érdekében kéri támogatóit, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzanak. Szentkirályi szerint “Gyurcsány embereinek kisöpréséhez kulcsfontosságú a Fővárosi Közgyűlésben egy erős Fidesz-frakció”.

Szentkirályi Alexandra a Telexnek adott interjúban elmondta, hogy visszalépése "egy lehetséges lépés a győzelem irányába" volt, és célja, hogy Karácsony Gergelyt és Gyurcsány Ferenccel együtt eltávolítsák a Városházáról. Hozzátette, hogy ez az ő személyes döntése volt, de egyeztetett azokkal, akikkel úgy gondolta, hogy egy ilyen helyzetben illik egyeztetni, így a miniszterelnökkel is. Szentkirályi hangsúlyozta, hogy Vitézy Dáviddal nem egyeztetett a visszalépéséről és évek óta nem is beszélt vele.

A kormánypárti politikusok vegyesen fogadták Szentkirályi visszalépését. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a Facebook-posztjában köszönetet mondott Szentkirályinak, és államférfihoz méltó tettnek nevezte a döntését. Hoppál Péter, a Fidesz politikusa optimistán és bizakodóan reagált, először a győzelem, majd a változás közelének érzetét fejezte ki posztjában. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője pragmatikusan közelítette meg a történteket, és úgy vélekedett, hogy Szentkirályi döntése a Gyurcsány-jelölt Karácsony leváltását szolgálja. Tarlós István, a korábbi főpolgármester, aki korábban Szentkirályit támogatta, csak annyit kommentált, hogy "Nincs véleményem" a fejleményekről.

Szentkirályi Alexandra hivatalosan is kiesett jelöltként szerepel a Nemzeti Választási Iroda oldalán, és a szavazólapokról is kihúzzák a nevét. A főváros vezetéséért így már csak hárman maradtak versenyben: Karácsony Gergely főpolgármester, Vitézy Dávid, akinek a javára Szentkirályi is visszalépett, valamint Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje. A szavazólapokon ugyanakkor továbbra is négyen fognak szerepelni, mivel azokat nem nyomtatják újra, és a kerületi választási irodákra hárul a feladat, hogy áthúzzák Szentkirályi Alexandra nevét a főpolgármesteri szavazólapokon, amit 1 millió 364 ezerszer kell megtenniük. A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila szerint ez egyáltalán nem egyedi eset, eddig 430 alkalommal fordult elő olyan, hogy a jelölt visszalépett, elhunyt vagy a választójogát elvesztette. Ilyenkor csak egy hirdetményt helyeznek ki az érintett szavazókörökbe, és a jelölt nevét egyszerűen csak kihúzzák a szavazólapról.