Jelöltek visszalépési határideje a hétvégi választások előtt

A jelölteknek péntek délután négy óráig van lehetőségük visszalépni a vasárnapi helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint polgármesterek választásáról.

A választási eljárás szabályai értelmében a jelölteknek péntek 16 óráig van lehetőségük lemondani jelöltségükről. A határidő után beérkező lemondásokat már nem veszik figyelembe, és a jelöltre leadott szavazatok érvényesnek minősülnek.

A törvény előírja, hogy a jelölt akkor esik ki a versenyből, ha a választás megkezdése előtt kikerül a központi névjegyzékből, elveszíti a választhatóság jogát, vagy ha a jelöltet állító szervezetet törlik a nyilvántartásból. Emellett a jelölteknek lehetőségük van a jelölésről írásban is lemondani a megadott határidőig.

A lemondással érintett jelöltek nevét eltávolítják az egyéni szavazólapokról, és a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben kihelyezett hirdetményen keresztül tájékoztatja a választópolgárokat a jelölt kieséséről. Fontos szabály, hogy a péntek 16 órai határidőt követően benyújtott lemondás nem alkalmas a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavazatok érvényes szavazatnak minősülnek. Ha valaki pénteken délután négy után mondana le, a nevét nem húzzák le a szavazólapokról, és a rá adott szavazatok érvényesnek számítanak.

Szentkirályi Alexandra péntek reggeli visszalépésével alaposan átalakulnak majd a főpolgármester-választás szavazólapjai. Több százezer papírt kell ugyanis most kézzel átalakítani. A május végéig kiesett jelölteket érintő szavazólapokat az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. újranyomtatta, az ezt követően kieső jelölteket viszont már a helyi választási irodák "húzzák le" a szavazólapokról.

Ha a szavazólapon szereplő jelölt vagy lista kiesett, a szavazatszámláló bizottság a kiesett jelölt, lista nevét a szavazólapon, valamint a szavazólap képét megjelenítő plakáton áthúzza, valamint szükség szerint szóban tájékoztatja a választópolgárokat. A kiesett jelöltre behúzott iksz érvénytelen szavazatnak számít.

Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, áthúzza, ráírja, hogy "RONTOTT", egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. A bizottság a rontott szavazólap helyett újat – választópolgáronként és szavazólapfajtánként – csak egyszer adhat ki.