Mozgóurna igénylésének határideje

Vasárnap délig van lehetőség mozgóurna igénylésére azok számára, akik egészségügyi okokból, fogyatékosság miatt vagy fogva tartásuk következtében nem képesek elmenni a szavazóhelyiségbe. Az MTI tájékoztatása szerint a mozgóurnát kizárólag azok a választópolgárok igényelhetik, akik szerepelnek az igénylők jegyzékén.

A mozgóurna igénylésére szolgáló kérelmeket minden választáson újra be kell nyújtani, mivel a korábbi választásokon benyújtott kérelmek nem érvényesek a jelenlegi voksolásra. Az igénylésre van lehetőség online, ügyfélkapus azonosítással, de a kérelmeket vasárnap délig kézbesítési meghatalmazottal vagy kézbesítővel is el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottságnak.

Fontos megjegyezni, hogy a mozgóurna igénylését nem fogadják el kényelmi okokból vagy munkavégzés miatt. Továbbá a pártok és jelöltek sem kérhetik a választók helyett a mozgóurnás szavazást, és nem is szervezhetik meg helyettük. Az igénylők családtagjai vagy szomszédai szintén nem jogosultak így szavazni, kivéve, ha ezt korábban jelezték.