Ukrajna Mirage 2000-es vadászbombázókat és francia kiképzőket kap

Franciaország Dassault Mirage 2000-es vadászbombázókat szállít Ukrajnának, ezzel valóra váltva az ukrán légierő egy régi álmát, miközben francia katonák is érkeznek kiképzés céljából. Emmanuel Macron francia elnök bejelentése szerint a pilóták képzése hamarosan megkezdődik, és már a nyáron elindulnak Franciaországba az ukrán légierő tagjai.

A képzés célja, hogy felkészítsék őket a negyedik generációs vadászbombázó használatára, és várhatóan az év végéig be is fejeződik. Azonban a francia kormány nem közölt részleteket arról, hogy pontosan hány Mirage 2000-es vadászbombázót kap majd az ukrán légierő.

Ukrajna a Mirage 2000-esek legújabb változatát, a 2000-5-öst fogja megkapni. Ez a típus a 1980-as években került hadrendbe a francia légierőnél, és egy korai, 1990-es évekbeli modernizáció eredménye. A Mirage 2000-est általában jobbnak tartják légiharcra, míg az amerikai F-16-osokat, amelyeket Ukrajna szintén rendszerbe állított, inkább szárazföldi célpontok elleni támadásokra részesítik előnyben. Mindazonáltal a gépek hatékonysága nagyban függ a pilóták képzettségétől és a gépek konkrét felszereltségétől.

A francia katonák kiképzőként történő ukrajnai jelenléte azonban nem minden szövetségesnek tetszik. Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, és határozottan ellenezte a francia katonák Ukrajnába küldését. Az amerikai elnök attól tart, hogy a francia kiképzők jelenléte konfliktust generálhat az orosz katonákkal, ami a háború eszkalációjához vezethet. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a francia tréningmisszió előkészítése folytatódik. A Politico szerint Macron merészebb intézkedései miatt Amerikában néhányan "elszabadult hajóágyúnak" látják, de a két elnök közötti kapcsolat továbbra is jó, és megbíznak egymásban.

Június-július körül érkeznek meg Ukrajnába a régóta várt F-16-os vadászgépek is, amelyek tovább erősítik majd az ukrán légierőt.