Új vakcinára lehet szükség, terjed a koronavírus új variánsa az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a koronavírus omikron JN.1 változatának terjedése mellett a KP.2 variáns is egyre nagyobb teret hódít, ami új kihívások elé állítja a vakcinagyártókat és az egészségügyi hatóságokat.

Az amerikaiaknak ősszel beadásra szánt vakcinák kapcsán vita alakult ki, hogy a Moderna és a Pfizer által preferált omikron JN.1 változatát, vagy annak egyik alváltozatát, a KP.2-t célozzák-e meg. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) döntése szerint azonban az idei oltások frissítése nem marad el.

Az omikron JN.1 alvariánsa tavaly augusztusban jelent meg, de a terjedése a késő őszi–téli időszakban vált jelentőssé. A kormányzati tanácsadók szerint itt az ideje frissíteni a vakcinák receptjeit, amelyeket az amerikaiak ősszel kapnak majd meg.

A SARS-Cov–2 vírus újabb és újabb változatai jelentek meg az elmúlt években, és a jövőben is velünk maradnak. Rusvai Miklós víruskutató szerint a korábbi oltóanyagok az omikron ellen 85-90 százalékban védenek.

A WHO adatai szerint a KP.2 és KP.3 esetek 10-20 százalékát teszik ki, és a KP.2-esetek száma folyamatosan növekszik, várhatóan idén nyáron tetőzik Európában és világszerte.

A COVID-19 megbetegedések jelenlegi alacsony száma ellenére további hullámok várhatóak, így a gyártóknak időre van szükségük az őszi oltások elkészítéséhez. A Moderna, a Pfizer és a Novavax már tesztelte az új, a JN.1-es változathoz igazított vakcinákat.

Az FDA tanácsadói szerdán megszavazták, hogy a következő vakcinának a JN.1-es változatból kell származnia, de Dr. Peter Marks, az FDA vakcinákért felelős vezetője szerint a KP.2 jobb választás lehetne. A testület végül úgy döntött, hogy a KP.2 nem valószínű, hogy őszre még mindig a legnagyobb veszélyt jelenti majd.

A szülőváltozatot célozzák, az amerikaiak frissített vakcinát kaphatnak

A döntés sürgőssége miatt a JN.1-es – „szülő” – változatot részesítették előnyben, minthogy megpróbálják megjósolni, hogy melyik leszármazottjának növekedése a legvalószínűbb az elkövetkező hónapokban. Dr. Melinda Wharton, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok munkatársa szerint egy olyan vakcina, amely a fa törzsét célozza, keresztvédelmet nyújthat más alváltozatokkal szemben.

A tavaly őszi COVID-19 vakcina más szakaszát célozta meg a koronavírus családfájának, és az adatok szerint a felnőttek 22,5 százaléka, a gyermekek 14 százaléka kapta meg Amerikában. Az influenzahez képest továbbra is halálosabb a COVID-19, és az amerikaiak éves vakcinázásra számíthatnak, ahogyan az influenza elleni oltást is kapnak minden ősszel. A Moderna, a Pfizer és a Novavax készül a JN.1-specifikus oltások őszi bevezetésére.