Hatalmas Kína-ellenes katonai szövetség épül az Egyesült Államok vezetésével

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán közös hadgyakorlatot indítanak „Freedom Edge” néven, amely több területet érint és Kína, valamint Észak-Korea fenyegetéseire reagálva erősíti a három ország közötti együttműködést.

Az új háromoldalú hadgyakorlat fontos stratégiai és politikai üzenetet hordoz, amelyet az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin, valamint a japán és dél-koreai kollégái, Minoru Kihara és Shin Won-sik a Shangri-La párbeszéd biztonsági fórum keretében tartott találkozójukon jelentettek be. A tervek szerint a gyakorlatot rendszeresen meg fogják ismételni.

A „Freedom Edge” gyakorlat a korábbi amerikai-dél-koreai „Freedom Shield” és az amerikai-japán „Keen Edge” gyakorlatok mintájára zajlik majd, és többek között légi, tengeri, víz alatti és kibernetikai műveleteket fog magában foglalni.

A védelmi vezetők közös nyilatkozatukban kiemelték, hogy a háromoldalú gyakorlatokat egy többéves terv alapján szisztematikusan hajtják végre. Emellett ígéretet tettek egy keret kidolgozására a háromoldalú biztonsági együttműködés intézményesítésére, amely magas szintű politikai konzultációkat, információcserét, további közös gyakorlatokat és védelmi csereprogramokat fog tartalmazni.

A nyilatkozat nem részletezte, hogy a gyakorlatot pontosan mikor és hol rendezik meg.

Andrew Yeo, a Brookings Institution vezető munkatársa szerint Kína valószínűleg destabilizálónak fogja tekinteni ezt a lépést, és úgy véli, hogy a keleti nagyhatalom felemelkedése és befolyásának növekedése ellen, valamint Észak-Korea fenyegetésére is válaszként szolgál a három ország együttműködése.

A kínai külügyminisztérium Mao Ning szóvivője élesen bírálta a védelmi vezetők közös nyilatkozatát, kijelentve, hogy Kína határozottan ellenzi minden olyan szót vagy tettet, amely konfliktusokat provokál.