Netflix-per: 170 millió dolláros kártérítést követel az ügyvédnő

Fiona Harvey ügyvédnő beperelte a Netflixet, mivel úgy véli, hogy a Szarvasbébi című minisorozat egyik negatív karakterét róla mintázták, ami rágalmazásnak minősül és tönkretette a hírnevét, a jellemét és az életét.

Az ügyvédnő szerint a sorozatban szereplő Martha Scott karaktere pontatlanul róla lett mintázva, és emiatt legalább 170 millió dolláros kártérítést követel a streaming szolgáltatótól. Harvey elmondása szerint a sorozat nézői közül többen már kiderítették személyét és folyamatosan zaklatják az interneten. A Netflix által áprilisban bemutatott Szarvasbébi című minisorozat egy londoni komikus, Donny Dunn életét mutatja be, akit egy nő zaklat, és a szexuális erőszak témáját is érinti. A sorozat Richard Gadd valós történetén alapul, aki maga is szerepel a főszerepben, míg a zaklató karaktert, Marthát Jessica Gunning játssza.

A per dokumentumaiban kiemelik, hogy Fiona Harvey és a sorozat Martha karaktere között számos hasonlóság van: mindketten skót ügyvédek, Harvey 20 évvel idősebb Richard Gadd-nél, és külsőleg, valamint beszédmódjukban is nagyon hasonlítanak egymásra. A Szarvasbébi, bár valós eseményeken alapul, dramaturgiai okokból tartalmaz kitalált elemeket.

A kereset szerint a Netflix és Richard Gadd a Szarvasbébi című sorozattal tönkretették Fiona Harvey életét, hírnevét és jellemét, többek között azzal, hogy azt állították róla, hogy egy elítélt nő. Harvey ügyvédje szerint a Netflix soha nem vette fel a kapcsolatot a nővel, és nem ellenőrizte az igaz történet igazságtartalmát.

A Netflix közleményben válaszolt a perre, kijelentve, hogy meg fogják védeni az ügyet és kiállnak Richard Gadd joga mellett, hogy elmondhassa a saját történetét. Gadd egy interjúban Martha karakterét inspiráló nőről úgy nyilatkozott, hogy egy "sajátos személyiség", és hogy annyira álcázták a karaktert, hogy az illető valószínűleg nem is ismerné fel magát. Az általuk kölcsönzött elemek az érzelmi igazságon alapultak, nem pedig konkrét tényeken.