Útmutató a 2024-es választási szavazólapokhoz

Első alkalommal kerül sor Magyarországon arra, hogy az európai parlamenti és önkormányzati választásokat egy időben rendezik meg. A választópolgárok számos szavazólap közül választhatnak majd, amelyek színkódok segítségével különböztethetők meg egymástól.

Az idei választásokon a választópolgárok több szavazólapot kapnak, mint korábban, ami összesen körülbelül 32 millió lapot jelent a 7,6 millió magyar és 400 ezer határon túli magyar szavazó számára. A szavazólapok színkódokkal vannak ellátva, hogy könnyebben megkülönböztethetők legyenek: az EP-szavazólap kék, a főpolgármesteri rózsaszín, a polgármesteri sárga, a vármegyei és fővárosi listás szürke, az egyéni listás és egyéni választókerületi fehér, míg a nemzetiségi zöldek keretet kapnak. A hamisítás megakadályozása érdekében a szavazólapok vízjelekkel és szemmel nem látható biztonsági elemekkel, úgynevezett biztonsági pettyezéssel is ellátottak.

A szavazólapok száma és típusa a választópolgár lakóhelyétől függ. A kistelepüléseken élők alapesetben négy, de a nemzetiségi választópolgárok akár hét szavazólapot is kaphatnak. A 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken négy, illetve a nemzetiségi választópolgárok hét szavazólapot kapnak. A megyei jogú városokban három, a nemzetiségi választóknak hat, míg Budapesten az átlagpolgárok öt, a nemzetiségi választók nyolc szavazólapot vehetnek kézbe. A külképviseleteken, levében vagy átjelentkezéssel szavazók csupán az európai parlamenti választáson vehetnek részt, így egyetlen szavazólapot kapnak.

A választópolgárok a szavazóhelyiségben kézbe vehetik majd a szavazólapokat, amelyeket a cikkhez csatolt galériában is megtekinthetnek.