A választási delegáltak száma és eloszlása

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint több mint 28 ezer delegáltat jelentettek be a vasárnapi választások szavazatszámláló bizottságaiba.

A jelöltek és a jelölőszervezetek összesen 28 842 megbízottat jelentettek be, ezen belül az európai parlamenti (EP-) választáson induló pártok 23 238 delegáltat neveztek meg. A Fidesz és a KDNP a legtöbb, összesen 12 918 delegáltat jelentett be, míg a Tisza Párt 2830, a DK-MSZP-Párbeszéd 2187, a Momentum Mozgalom 1740, és a Jobbik-Konzervatívok 1097 szavazatszámláló bizottsági delegáltat nevezett meg. Az LMP 1034, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 764, a Mi Hazánk Mozgalom 482, a Mindenki Magyarországa Néppárt 154, a Megoldás Mozgalom 32 delegáltat jelentett be, míg a Második Reformkor Párt egyet sem.

A választási bizottságokban a helyi választási bizottságok (hvb), a területi választási bizottságok (tvb), és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai között vannak választott és megbízott (delegált) tagok. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a 2022-es országgyűlési választás előtt választották meg, míg a hvb-k és tvb-k választott tagjairól 2023 őszén döntöttek a képviselő-testületek és a vármegyei közgyűlések.

Az MTI információi szerint a jelölőszervezetek és független jelöltek számára fontos, hogy delegáltakat jelöljenek a választási bizottságokba, mivel így ellenőrizhetik a választás tisztaságát és részt vehetnek a jogvitákban. Az előző önkormányzati választáson 29 979, míg az EP-választáson 27 248 delegált vett részt. A június 9-ei választáson a több szavazókörös településeken minden szavazókörben működik szavazatszámláló bizottság (szszb), minden településen helyi választási bizottság (hvb) – amelyek közül az egy szavazókörös településen működők az szszb feladatait is ellátják –, a vármegyékben területi választási bizottság, illetve Budapesten a Fővárosi Választási Bizottság (ezeket együtt tvb-knek nevezik), továbbá országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).