Több mint tíz tonna hulladékot és négy holttestet szállítottak le az Everest-ről

Idén már tizenegy tonna szemetet és négy holttestet hoztak le a Mount Everestről és két másik himalájai hegycsúcsról, amit a nepáli hadsereg 55 nap alatt hajtott végre.

A nepáli hadsereg 2019 óta végzi a világ legmagasabb hegycsúcsának takarítását, és az elmúlt öt év során összesen 119 tonna hulladékot, 14 holttestet és több emberi csontdarabot szállítottak le. A National Geographic adatai szerint egy átlagos Everest-mászó nyolc kilogramm hulladékot hagy maga után, ami a sátoroktól kezdve az ürülékig terjedhet.

A nepáli kormány a jövőben egy különleges "ranger-alakulatot" kíván létrehozni a szemetelő hegymászók ellenőrzésére, és több forrást terveznek fordítani a szemét összegyűjtésére is. Rakesh Gurung, a nepáli turisztikai minisztérium egyik vezetője szerint az idei májusban véget ért szezonban 421 hegymászó kapott engedélyt, ami kevesebb a tavalyi rekordnak számító 478-nál. Ha hozzávesszük a nepáli hegyi vezetőket és serpákat, összesen körülbelül 600-an mászták meg az Everestet idén.

A nepáli legfelsőbb bíróság döntése értelmében, amely arra kötelezte a kormányt, hogy korlátozza a hegymászók számát, valószínűleg tovább csökken majd az engedélyek száma. Gurung pozitívan fogadta ezt a lépést, és elmondta, hogy a kormány olyan reformokat fontolgat, amelyek a csúcson kialakuló forgalmi dugók enyhítésére irányulnak, például a hegymászók lépcsőzetes elosztásával.

Az Everest nem csak a szemét, hanem a kalandvágyó emberek számára is vonzó célpont. Bear Grylls, aki idén ünnepli ötvenedik születésnapját, szintén meghódította a világ legmagasabb csúcsát. Grylls, aki Edward Michael Grylls néven született Írországban, a túlélő reality sorozatok híres ikonja, és sokan az Emmy-díjra jelölt A túlélés törvényei című sorozatból ismerhetik. A műsorban olyan helyekre utazott a stábjával, ahol gyilkos méhekkel, szélsőséges időjárási körülményekkel és veszélyes ragadozókkal kellett szembenéznie. Grylls a Special Air Service (röviden SAS) szolgálati ideje alatt sajátította el a túlélési tudásának gyakorlati részét, és egy ejtőernyős baleset után, amelyben eltörte a gerincét, újra belevetette magát az izgalmakkal teli életbe. Az adrenalinnal teli programok mellett bőven jut ideje feleségére és három gyermekére is otthon.

A hegymászók biztonságának javítása érdekében új technológiai megoldások is megjelennek az Everesten. Megérkezett az első drónszállítmány a hegymászóknak, amelyet a DJI drónja vitte véghez, együttműködve a nepáli Airlifttel, a 8KRAW videógyártó céggel és helyi idegenvezetőkkel. A drón egy FlyCart 30-as modell volt, amelynek maximális teherbírása 15 kilogramm. A teszt során a drón három oxigénpalackot és egy 1,5 kilogrammos csomagot szállított az Everest alaptáborából az 1-es táborba, majd a hulladékkal vissza. Ez a magasság különösen megterhelő lenne az emberi szervezetnek a kevés oxigén miatt, valamint a sokak haláláért felelős Khumbu-jégesés miatt. A drónok segítségével történő ellátás fontos lépés a hegymászók biztonságának javításában, és a fenti területek tisztítását is forradalmasíthatják, nem mellesleg rengeteg serpa életét is megmenthetik. A teszt sikere nyomán a nepáli kormány szerződést is kötött egy helyi drónszolgáltató céggel, amely drónszállítást indít majd az Everestre.