Külföldön szavazó magyarok – Térképen a külképviseletek

Vasárnap több mint 21 ezer magyar állampolgár voksolhat a külképviseleteken az EP-választáson, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A világ minden tájáról, Kambodzsától Ausztráliáig, Miamitól Buenos Airesig összesen 147 helyszínt jelöltek ki, ahol a magyarok leadhatják szavazatukat.

A választási szabályok értelmében azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek itthoni lakcímmel, de nem tartózkodnak a választás napján a saját választókörzetükben, előzetes regisztráció után a külképviseleteken is szavazhatnak. A levélszavazás egyszerűbb, de ez csak azoknak a magyar állampolgároknak jár, akik nem rendelkeznek magyarországi vagy más EU-tagországi lakcímmel. Azok a magyarok, akik más EU-tagállamban élnek és ott bejelentett lakcímük van, választhatnak, hogy melyik ország EP-listájára szeretnének szavazni. Ugyanez vonatkozik a Magyarországon élő EU-s állampolgárokra is.

A legnagyobb külföldi szavazókör Londonban található, ahol 2148-an voksolhatnak, míg a hágai és a brüsszeli helyszínek is kiemelkedően nagy létszámot várnak. Az Egyesült Államokban több városban, köztük New Yorkban, Chicagóban, Houstonban, Los Angelesben, Miamiban, San Franciscóban és Washingtonban is lehet szavazni. Kijevben, a háborús helyzet ellenére is működik a magyar nagykövetség, így az Ukrajnában tartózkodó magyarok ott is leadhatják szavazatukat.

Ausztráliában és Oroszországban élő magyaroknak viszont nagy távolságokat kell megtenniük, ha szavazni szeretnének, mivel kevés helyszín áll rendelkezésre. Európában viszont több országban is több városban van lehetőség a szavazásra, például Németországban Berlin mellett Münchenben, Düsseldorfban, Nürnbergben és Stuttgartban is. Hollandiában és Dél-Olaszországban viszont csak egy-egy helyszínen alakítottak ki szavazókört.

A szavazókörök nem csak a nagykövetségeken és konzulátusokon találhatóak, hanem szállodákban, iskolákban és más intézményekben is. Ghánában például már délután 5-kor bezár a szavazóhelyiség, míg Uruguayban és Zambiában csak néhányan jelezték részvételi szándékukat.

Azoknak a magyar állampolgároknak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, levélben is szavazhatnak. Az NVI adatai szerint 126 753-an élhetnek ezzel a lehetőséggel, ami majdnem Győr lakosságával egyenértékű. A levélszavazatokat a választás napján, június 9-én 19 óráig kell megérkezniük az NVI címére, vagy június 7-ig bármelyik külképviseleten is leadhatók.

Az EU 27 tagállamában eltérőek a szavazási szabályok. Néhány országban, mint például Észtországban, lehetőség van az internetes szavazásra is, míg más országokban, mint Belgium vagy Franciaország, meghatalmazott útján is lehet voksolni. Az önkormányzati választásokon viszont csak azok szavazhatnak, akiknek van bejelentett magyarországi lakóhelyük.