Villanyrolleres balesetek számának növekedése a jó idővel

Ahogy a tavasz beköszönt, egyre több elektromos rollerrel kapcsolatos baleset történik, amelyek száma a rendőrségi statisztikák szerint is emelkedik.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) adatai alapján az idei év első három hónapjában összesen 67 olyan személysérüléssel járó közlekedési baleset történt, amelyben villanyroller vett részt. A Totalcar beszámolója szerint a balesetek száma márciusban közel négyszerese volt a januári adatoknak, ami arra utalhat, hogy a melegedő időjárás hatására többen választják ezt a közlekedési formát.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a valós balesetek száma még magasabb lehet, mivel nem minden esetben értesítik a hatóságokat, különösen, ha az eset egyoldalú, például ha a rolleres elesik. A leggyakoribb ok, hogy a roller használója elveszíti az uralmát a jármű felett, és érdekesség, hogy a balesetek 22,3%-ában az érintettek ittas állapotban voltak.

A balesetek többségét hazai állampolgárok okozzák, hiszen az esetek 57%-ában magyarok voltak érintettek. Az elektromos rollerek jelenlegi jogi helyzete kissé bonyolult, mivel még nem szerepelnek külön a KRESZ-ben, így a rendőrség teljesítmény alapján sorolja be őket a segédmotoros kerékpárok, kerékpárok vagy motorkerékpárok kategóriájába. Emiatt, ha a roller nem kerékpárként van besorolva, kötelező a bukósisak viselése, továbbá tilos alkohol fogyasztása vagy utas szállítása rollerrel közlekedve.

: article-1