Élet vízfejűséggel: Szofi és a Shunt-ös Életek Alapítvány története

A Blikk új videósorozatában a Shunt-ös Életek Alapítvány munkáját mutatják be, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a vízfejűséggel élő gyermekeknek és családjaiknak.

A Shunt-ös Életek Alapítvány egyik önkéntese, Dr. Kiss-Tóth Fruzsina a Blikk Szív sorozatában szeretné felhívni a figyelmet az alapítvány tevékenységére. Leimsider Rózsa, aki maga is érintett szülőként került kapcsolatba a vízfejűséggel, lánya, Szofi történetén keresztül mutatja be, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az érintett családoknak. Szofi koraszülöttként jött a világra, és már csecsemőként shunt műtéten esett át. Rózsa a saját tapasztalatai alapján hozta létre az alapítványt, hogy segítséget nyújtson hasonló helyzetben lévő szülőknek. Az alapítvány mára számos családnak nyújt támogatást, többek között adománygyűjtés és orvosi tanácsadás formájában.

A vízfejűség elsősorban gyerekeket érint, de felnőtteknél is előfordulhat, például agyvérzés következtében. Az alapítvány egyik legnagyobb kihívása, hogy segítsen a szülőknek megértetni gyermekükkel, mi vár rájuk. Ebben nyújt segítséget Gombolyag története, egy meséskönyv, amelynek célja, hogy a gyerekek számára érthetővé tegye a betegségüket. Dr. Laufer Zsófia, a könyv egyik szerzője szerint az olvasás és a mesék segítenek a gyerekeknek feldolgozni a rájuk váró eseményeket.

Az alapítvány munkáját támogatásokkal lehet segíteni, amelyeket az alábbi számlaszámra lehet utalni:

Számlaszám: 10701348-71371373-51100005

IBAN szám: HU79107013487137137351100005