Szentkirályi Alexandra visszalépése és a Fidesz nőpolitikusai

A Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, ezzel ő a harmadik jelentős női politikus, akit a kormánypárt elvesztett az évben. Novák Katalin és Varga Judit után Szentkirályi is távozik, ami rávilágít arra, hogy a NER-ben egyetlen nő sem tudott hosszú távon fontos pozícióban megmaradni.

Az önkormányzati választások előtt két nappal, pénteken reggel 8 órakor jelentette be Szentkirályi Alexandra, hogy visszalép a jelöltségtől. A 36 éves jogász-politikus a harmadik jelentős női politikus, aki távozik a Fideszből 2024 első felében. Novák Katalin, Magyarország első női köztársasági elnöke, a kegyelmi ügy kapcsán mondott le tisztségéről, és Varga Judit igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását a köztársasági elnök kegyelmi döntése után. Novák Katalin a konzervatív, keresztény és nemzeti női szerepmodellt képviselte, míg Varga Judit a családon belüli és kapcsolati erőszak elleni Isztambuli Egyezmény elutasításával került szembe a nyilvánossággal. Szentkirályi Alexandra kampánya során is szembesült a visszalépés lehetőségével, amit a közvélemény-kutatások eredményeihez kötöttek. A Fidesz sajtóosztálya a kampányidőszak eleje óta 90 sajtóközleményt küldött ki, ebből csupán kettőben szerepelt Szentkirályi neve.

A Fideszben politizáló nők helyzete nem tűnik fényesnek, hiszen 2010 óta egyetlen nő sem tudott hosszú távon fontos pozícióban megmaradni. A 2010 utáni második Orbán-kormányban egy nő volt, Németh Lászlóné, aki a következő ciklusban elvesztette pozícióját. A 2014-ben megalakuló harmadik Orbán-kormányban egy nő sem volt, a 2018-ban megalakult negyedik Orbán-kormányban három nő került be, de közülük ketten tárca nélküli miniszterek voltak. A jelenlegi, ötödik Orbán-kormányban nincs női miniszter. A képviselői helyek és államtitkári pozíciók tekintetében is alacsony a nők aránya.

Orbán Viktor korábban kifejtette, hogy a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül, ami brutális helyzeteket teremt, és szerinte a nők ezt nehezebben viselik. A nők helyzete a magyar politikában továbbra is nehéz, és a Fidesz-KDNP frakció képviselői nem válaszoltak a szexizmusról szóló kérdésekre. Az országgyűlési képviselők visszajelzései alapján a szexizmus a politikában mindennapos, és Orbán Viktor "nőügyekkel nem foglalkozom" kijelentése jól tükrözi a nők helyzetét a közéletben.

A választási eljárásról szóló törvény szerint, ha egy, az egyéni szavazólapon szereplő jelölt vagy egy lista a szavazást megelőző 14. nap után, de a szavazás napját megelőzően kiesett – és a szavazólapokat már ezt megelőzően előállították –, e tényről a szavazatszámláló bizottság köteles a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen, valamint szükség szerint szóban tájékoztatni a választópolgárokat. A Nemzeti Választási Iroda azt közölte, hogy a június 9-i választás előtt a 23 budapesti kerületi helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza Szentkirályi Alexandra visszalépett fideszes főpolgámester-jelölt nevét a szavazólapokon. Összesen több mint tízezerféle szavazólapot készítettek el 3200 település számára, és főpolgármesteri szavazólapból összesen 1 millió 364 ezret nyomtattak.