Szendefy Mária kilép az LMP-ből

Szendefy Mária, az LMP országos elnökségi tagja és Somogy megyei elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból. A politikus Facebook-oldalán keresztül közölte döntését, amelyet több indok és a párt irányvonalával kapcsolatos elégedetlenség előzött meg.

Szendefy szerint az LMP, valamint a többi parlamenti párt sem közeledett az alulról szerveződő demokrácia és a széleskörű választói részvétel elősegítéséhez. Úgy véli, hogy a pártok társadalmi beágyazottsága csökkent, vagy fel sem épült, és a hangsúly a média, a bulvár, valamint a megélhetési politizálás felé tolódott el. "Azokat az értékeket, amelyek hatékonyabb képviseletének érdekében beléptem a »Lehet Más a Politika« nevű szervezetbe már nem tudom tovább ennek a pártnak a tagjai között képviselni" – indokolta távozását Szendefy.

Az LMP általa vezetett Somogy megyei területi szervezete is hasonló okokból döntött úgy, hogy nem a pártok által kínált lehetőségekkel él, hanem valódi civil kezdeményezések mellé áll Kaposváron és a megyei listán. Szendefy elmondása szerint ezek miatt döntöttek úgy, hogy önálló indulás vagy ellenzéki túlélési akciókban való részvétel helyett valódi civil kezdeményezések mellé állnak. "Nincs értelme tovább menteni olyasmit, ami menthetetlen, viszont a kaposvári választópolgárok felé tartozom annyival, hogy az álláspontom ismeretében dönthetnek az általam is képviselt egyesület támogatásáról" – tette hozzá.

Szendefy kilépésének időzítését az országos politikai tendenciák határozták meg. A legtöbb tépelődést számára az okozta, hogy ezt a döntést a választások előtt vagy után jelentse be. Az országos politikai tendenciákat látva, úgy döntött, hogy még a választások előtt megteszi. Az LMP-t megkerestük, hogy megtudjuk, részletesebb indoklást adott-e Szendefy a kilépéséről, és arról is érdeklődtünk, hogy a párt többi tagja közül mások is jelezték-e a kilépési szándékukat a nap folyamán. Amennyiben választ kapunk, tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.