Szegedi növényzet a klímaváltozás kihívásai között

Szeged városában a klímaváltozás hatásai egyre inkább éreztetik hatásukat, a városi növényzet különösen szenved a száraz levegőtől és a hőségtől. A helyzet javítása érdekében a ReGreenX négyéves programot indítják, melynek célja a városi zöldterületek fejlesztése és a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényzet telepítése.

A ReGreenX program költsége 1,2 milliárd forint, melynek 80 százalékát uniós támogatás fedezi, a magyar kormány hozzájárulása nélkül. Szeged alpolgármestere, Nagy Sándor elmondása szerint a város közterületein havonta cserélni kell a virágokat, és folyamatosan locsolni kell őket, különben elpusztulnának. A Homokhátság területén található Szeged-Kiskundorozsma is veszélyben van a talajvíz szintjének csökkenése miatt.

A városban a tűlevelűek, mint a lucfenyők és a nyugati tuják, valamint a nyírfák pusztulása a leglátványosabb. Szabó József Kristóf, szegedi erdőmérnök szerint a városi körülmények, különösen a belváros, megnehezítik a fák életben maradását, de a hársak, ostorfák és szilfák jobban viselik ezeket a körülményeket.

A ReGreenX részeként mintakerteket és klímaváltozást jól tűrő növényeket telepítenek, és a magánembereket is arra ösztönzik, hogy saját kertjeiket alakítsák át. A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz a programban, és a vállalkozásokat is bevonják a zöldterületek fejlesztésébe.

Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke kutatásokat végez a program keretében, és az egyetem Füvészkertjében mintakertet alakítanak ki. Az ezüsthársak például jól bírják a belvárosi életet, és már árnyékot is adnak a Gutenberg utcában. A városban a zöldfelületek csökkentik a hőérzetet, és a burkolt felületek csökkentésével is javítani kívánják a mikroklímát.

A csapadékvíz-elvezetést is átalakítják, hogy a víz a földben maradjon a növények számára. A Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szerint a városi hőszigeteknél végzett mérések alapján a belváros akár 2,5 fokkal is melegebb lehet, mint a külső részek. A ReGreenX programban a fiatalokat is tájékoztatják és bevonják a növények gondozásába, és a program végére javulást várnak Szeged klímájában.