Hétfőn végleges: a hazai infláció emelkedése várható

Hétfőn kerül nyilvánosságra a májusi inflációs adat, amelytől a szakértők 4% feletti éves drágulási ütemet várnak.

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint az infláció az év végéig emelkedni fog, miután áprilisban 3,6%-ról 3,7%-ra nőtt az éves áremelkedési tempó.

A májusi infláció megugrása nem valami hirtelen áremelkedés következménye, hanem a tavaly májusi áresés miatt alacsonyabbá vált bázishatás eredménye. Az elemzők által várt 4,2%-os infláció már egy visszafogott előrejelzés, mivel az üzemanyagárak csökkenése miatt korábban még nagyobb emelkedést prognosztizáltak.

Szabó Barna, az Egyensúly Intézet szakértője szerint az árak emelkedése az év első négy hónapjában növekedett, elsősorban a szolgáltatások és az üzemanyag drágulása miatt. Májusban azonban az üzemanyagár-csökkenés és az élelmiszerárak miatt visszafogottabb dinamikára számíthatunk, de a bázishatás miatt az éves infláció így is 4% fölé emelkedhet.

Az elemzők felmérése szerint a következő hónapokban 4,0-4,5 százalék között ingadozhat az inflációs ráta. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az üzemanyagok árának friss mozgása és az élelmiszerek áralakulása még kedvezőbb mutatókat hozhat, de a bázishatás miatt októberben ismét jelentősebb emelkedést láthatunk.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő elemzője szerint a mostani inflációs adat különösen fontos lehet a monetáris politika szempontjából. A jegybank júniusi döntését az inflációs mutató nagyban befolyásolhatja, különösen ha az meglepetést okoz. Egy 4,5 százalék feletti infláció megnehezítené, míg egy 4 százalék alatti megkönnyítené az újabb kamatcsökkentést.

A teljes infláció kikerülhet a jegybanki célsávból, de a maginfláció éppen visszakerülhet oda. Ha ez megtörténne, az a piac számára kedvezőbb képet festene a magyar inflációs folyamatokról.