Az Oroszország nélküli béketárgyalások értelmezése

Világosan kifejtette Viola Amherd svájci államfő, hogy a Svájcban megrendezésre kerülő Ukrajna-békecsúcson nem várható békemegállapodás aláírása, mivel a konfliktusban érintett felek közül Oroszország nem vesz részt, azonban a konferencia után terveznek vele tárgyalásokat.

A június 15-én és 16-án megrendezendő konferencián több mint 80 ország képviselője gyűlik össze, hogy megvitassák, miként lehetne tartós békét elérni Ukrajnában, és lezárni a több mint két éve tartó konfliktust. Oroszország korábban kijelentette, hogy még akkor sem venne részt a konferencián, ha meghívást kapott volna. Viola Amherd felvetette, hogy Oroszország részt vehetne egy későbbi konferencián.

A svájci államfő hangsúlyozta, hogy a konferencián nem a békéről a szó szűkebb értelmében fog esni szó, hanem olyan témákról, mint a humanitárius kérdések, nukleáris biztonság, a szabad hajózás és az élelmiszerbiztonság. Céljuk, hogy párbeszédet kezdeményezzenek, és megvitassák, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában.

Amherd kiemelte, hogy a konferencia során a bizalomépítésre törekednek, és megoldásokat keresnek azokra a kérdésekre, amelyek a civil lakosság számára fontosak, és amelyek később a békekötés során is jelentős szerepet fognak játszani.