Somogyi Mária véleménynyilvánítási joga Strasbourgban is elismert

Somogyi Mária, a 70 éves tatai lakos kilenc évig tartó jogi harca után Strasbourgban is igazat adtak neki: jogosan fejezte ki véleményét a helyi önkormányzat ingatlanügyeiről.

Somogyi Mária mindig is kiállt az igazságért, legyen szó akár a saját érdekeiről, mint amikor a lakása előtti fákat megóvta, vagy amikor korábbi munkahelyén nem kapta meg a bérét. Az őszinte véleménynyilvánítás fontosságát édesapjától örökölte, aki 90 éves korában is bátran szólalt fel politikai kérdésekben.

Az ügy, ami miatt Strasbourgig kellett mennie, 2015-ben kezdődött, amikor Mária egy Facebook-posztot osztott meg, amely a tatai önkormányzat ingatlankezelési gyakorlatát kritizálta. A poszt szerint a város vezetése előbb eladta, majd drágán visszabérelte a Wagner-házat, és Mária is hozzászólt a poszthoz, kritizálva a polgármestert. Nem sokkal később az önkormányzat jó hírnév megsértése miatt pert indított ellene.

A bíróság első fokon és másodfokon is az önkormányzatnak adott igazat, sérelemdíj megfizetésére kötelezve Máriát. Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője szerint ritka, hogy egy önkormányzat polgári jogi eszközökkel próbáljon meg egy közéleti vitát rendezni. Az ügyben a Kúria és az Alkotmánybíróság sem Máriának adott igazat, de végül Strasbourgban győzedelmeskedett.

A strasbourgi ítélet szerint az önkormányzatoknak és állami szerveknek nincs jó hírnevük, így nem sérelmezhetik a véleménynyilvánítást, ha az közügyre vonatkozik. A magyar államot kötelezték az eljárási költségek megtérítésére, a bírósági szakaszban fizetett perköltségek visszafizetésére és 1820 euró kártérítés fizetésére.

Somogyi Mária az ítéletet elégtételnek érzi, és úgy véli, példát állíthat másoknak is, akik nem szeretnének csendben maradni az igazságtalanságokkal szemben. Döbrentey Dániel szerint az ítélet fontos üzenetet hordoz: a polgárok bátran vehetnek részt a közéletben, és a hatalmon lévőknek kell elszámolniuk, nem fordítva. Az ítélet még nem jogerős, de az ügyvéd szerint kevés az esély a fellebbezésre.

A tatai önkormányzattól és Michl József polgármestertől is választ vártunk az ítélettel kapcsolatban, de Michl József csupán annyit válaszolt: „Semmit.”.