Samsung Electronics dolgozói először léptek sztrájkba

Pénteken történelmi jelentőségű esemény zajlott a Samsung Electronicsnál, ahol a dolgozók először léptek sztrájkba a vállalat történetében. A National Samsung Electronics Union (NSEU), a vállalat szakszervezetei közül a legnagyobb, egynapos munkabeszüntetést hirdetett meg a Samsung szöuli irodaházában, miután megrekedtek a tárgyalások a bérpótlékokról és a szabadidőről.

A The Verge szerint a sztrájkot a tárgyalások elakadása váltotta ki. A The New York Times beszámolója alapján a sztrájkolók többsége a Samsung chipes részlegénél dolgozik. Azonban nem áll rendelkezésre információ arról, hogy az NSEU körülbelül 28 400 tagja közül hányan vettek részt a munkabeszüntetésben.

A cég chipes részlege jelentős veszteséget szenvedett el tavaly, összesen 15 milliárd won (11 milliárd dollár) veszteséget jelentettek be, amelyben jelentős szerepet játszott az AI-boom. A Samsung hagyományosan piacvezető szerepet töltött be a nagy sávszélességű memóriachipek gyártásában, amelyek különösen fontosak az új generációs mesterséges intelligencia funkciók működtetéséhez.