Robert Fico állapota és a merénylő fogvatartása

Robert Kaliňák, szlovák miniszterelnök-helyettes részletes tájékoztatást adott Robert Fico állapotáról és a merénylet elkövetőjének fogvatartásáról.

Robert Kaliňák beszámolt arról, hogy Robert Fico miniszterelnök négy lövést szenvedett el, amelyek közül három könnyebb sérüléseket okozott, de egy életveszélyes sérülést eredményezett a hasüregben, az emésztőrendszerben, valamint a mozgásszervekben, mint például a medencében és a csípőízületben. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy az első műtét kulcsfontosságú volt, és a szervezet pozitívan reagált a beavatkozásra, ami lehetővé tette a többi lövedék eltávolítását.

A védelmi tárcavezető tájékoztatása szerint Fico jelenleg is rehabilitáción esik át, és még nem képes normálisan enni és mozogni.

Kaliňák elmondta, hogy a merénylővel, Juraj Cintulával kapcsolatos nyomozás előrehaladásáról nincsenek információi, mivel a Főügyészség embargót rendelt el az ügyben. Az Újszó idézete szerint több verziót is vizsgálnak, és felmerült, hogy Cintula nem egyedül cselekedett, hanem olyan közösségekben mozgott, amelyek részt vehettek a merényletben.

Cintula jelenleg a trencséni börtönkórház pszichiátriai osztályán van fogva, de Kaliňák szerint ez nem lelki problémák miatt van így, hanem azért, hogy megakadályozzák az öngyilkossági kísérlet lehetőségét.

A tárcavezető hozzátette, hogy Fico jelentősen legyengült, és a prognózisok szerint leghamarabb a nyári szünet után térhet vissza a munkába.