Robert Fico a legkevésbé népszerű politikus Magyarországon

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Robert Fico, a merényletben súlyosan megsérült szlovák miniszterelnök a legkevésbé népszerű az ismert európai politikusok között Magyarországon.

A 24.hu megbízásából készült Závecz Research felmérés eredményei alapján Fico munkáját értékelték a legrosszabbra a nyolc vizsgált európai politikus közül, mindössze 2,3-as átlagot kapott. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás adatfelvétele a merénylet előtti napon fejeződött be, így annak hatása Fico megítélésére nem ismert.

Volodimir Zelenszkij, az ukrán elnök sem kapott sokkal jobb értékelést, átlagosan 2,6 pontot ért el, ő sem számít különösen népszerűnek a magyarok körében, annak ellenére, hogy ő a legismertebb a felmérésben szereplő politikusok között, a megkérdezettek 87 százaléka tudta, hogy ki ő. A kutatásban részt vevő további ismert politikusok között szerepelt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök is, akiket a válaszadók 78, 71, illetve 70 százaléka ismert fel.

Donald Tusk és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hármas osztályzatot kaptak, ezzel ők végeztek az élen. Őket követi Macron és az olasz kormányfő, Giorgia Meloni 2,9-es átlaggal, míg Olaf Scholz német kancellár csak egy tizeddel maradt le mögöttük. Charles Michelt a válaszadók mindössze 46 százaléka ismeri, de munkáját átlagosan 3-asra értékelték.

A pártszimpátia szerinti bontásban Zelenszkij a legjobb értékelést a Momentum-szavazóktól kapta (3,9), míg a Fidesz-szavazók a legkevésbé értékelték (1,6). Fico esetében a Fidesz-szavazók értékelték a legjobbra (3-asra), a DK-sok és a momentumosok pedig a legrosszabbra (1,6 és 1,7). Giorgia Meloni kapcsán a legnagyobb egyetértés mutatkozott, minden párt választói körülbelül 3-as osztályzatot adtak neki. Giorgia Melonit a megkérdezettek 64 százaléka ismerte fel.