Dollármilliárdossá válhat a mémrészvények királya

Ma élő közvetítésben követhetjük a népszerű videómegosztón, hogy Roaring Kitty szupergazdag lehet.

Nem tud leállni a mémrészvények kereskedésével középpontba kerülő Keith Gill. Az X–en Roaring Kitty felhasználónéven tevékenykedő influenszer a héten osztotta meg követőbázisával, hogy ötmillió darab GameStop részvénnyel rendelkezik, mellettük pedig további 120 ezer darabos vételi opciót is tart.

A hírek hatására a videojáték kiskereskedelmi lánc részvényeinek árfolyama az egekbe szökött, annak ellenére, hogy a vállalkozás évek óta komoly anyagi gondokkal küszködik és minden józan eszű elemzés szerint a papírjai gyakorlatilag értéktelenek. Tegnap ráadásul Roaring Kitty bejelentette, hogy visszatér a YouTube–ra, és élő közvetítésben fog beszélni a befektetéséről.

A livestream bejelentésének hatására új lendületet vettek a GameStop részvényei, a csütörtöki kereskedési napon majdnem 50 százalékot emelkedett a papírok értéke. A tőzsde zárásakor a részvényeket 46 dolláros szinten jegyezték, ám a zárás utáni kereskedésben 65 dollár felett is kötöttek üzletet a cég papírjaira.
A tőkepiaci elemzésekkel foglalkozó The Kobeissi Letter számításai szerint amennyiben a GameStop részvények értéke eléri a 70 dollárt, Keith Gill papíron dollármilliárdossá válhat. Ehhez a zárás utáni 60 dollár körüli árfolyamhoz képest körülbelül 15 százalékot kell emelkednie a részvények árának, ez pedig az elmúlt időszak árfolyammozgásait figyelve egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek.

A józan eszű kereskedők a Wall Streeten szinte mind a GameStop ellen fogadtak, hiszen mint vállalkozás, gyakorlatilag minimális belső értékkel rendelkezik. Az eladásaik évről évre csökkennek, egyre kevesebben vásárolnak videojátékokat fizikai üzletekben, sokan inkább az online platformokat választják.

A csütörtöki napon azonban nem jöttek be shortosok számításai. Az ésszerűtlen árfolyamemelkedéssel a becslések szerint nagyjából 2,1 milliárd dollárt buktak egy nap alatt a Wall Street nagymenői.

Nem csak a shortosok bukásán mutatkoznak elképesztő számok, hanem a történetben szinte mindenhol. Roaring Kitty néhány nappal ezelőtt megosztott pozíciójának értéke megháromszorozódott, piaci értéke már alulról karcolja az egymilliárd dollárt.
Keith Gill a posztjai alapján ötmillió darab részvénnyel rendelkezik a GameStopban, és további 120 ezer darab vételi opciót tart. Sokan arra számítanak, hogy a pénteki élő közvetítés alatt fogja részvényekre váltani az opcióit, amivel további 12 millió darab értékpapírra tehet szert. Így Gillnek 17 millió darab részvénye lenne, ezzel pedig a GameStop cég 6,3 százalékának birtokosává válhat.

Roaring Kitty zsebében azonban egyelőre még nincs ott az egymilliárd dollár. Ehhez el kellene adnia a részvényeit, illetve a vételi opcióit, ha pedig ekkora méretű eladási megbízást ad le a tőzsdén, az erősen lenyomhatja az árfolyamot.
Ha a legutóbbi, 2021–es GameStop mániából indulunk ki, ez akár egy 90 százalékos zuhanást is eredményezhet.
A részvények értékeltsége ráadásul az egekben, cikkünk írásakor a Google Finance adatai alapján a cég árfolyam / nyereség rátája 2100 felett van, ami őrületesen magas értéknek számít, jellemzően néhány tízes nagyságrendet szokott elérni ez a mutató a vállalatok esetén (az Apple árfolyam / nyereség rátája 30 körül, míg a Microsofté 37 körül van jelenleg).
Hosszútávon tehát a GameStop árfolyamának beszakadása szinte elkerülhetetlen lesz, rövid távon azonban a Keith Gillhez hasonló spekulánsok hatalmas nyereséget vághatnak zsebre az egyre többek szerint piaci manipulációra hajazó mutatványaikkal.